Esitietolomake

Jos olet tulossa ensimmäistä kertaa vastaanotollemme, voit nopeuttaa asiointia täyttämällä esitietolomakkeen jo ennakkoon. Tulosta tästä esitietolomake ja tuo se täytettynä mukanasi ensimmäiselle vastaanottokäynnille. Halutessasi voit täyttää lomakkeen myös vastaanotollamme.

Laservalkaisu

Hampaiden laservalkaisu on nykyaikaisin hampaiden valkaisumenetelmä, jonka avulla hampaat voidaan valkaista turvallisesti nopeammin ja tehokkaammin kuin aikaisemmin. Hampaiden valkaisu ei muuta hampaan omaa rakennetta. Hampaiden valkaisulla saadaan hampaan kiilteen ja hammasluun värjäytymät luonnollisen vaaleiksi. Paras lopputulos saavutetaan kun laservalkaisu tehdään terveeseen ja puhtaaseen suuhun.

Hammasimplantit

Hammasimplantit ovat leukaluuhun tiukasti titaanisilla keinojuurilla kiinnitettyjä tekohampaita, joilla korvataan eri syistä menetettyjä omia hampaita. Implantilla voidaan korvata joko yksittäisiä puuttuvia hampaita tai saada uudet hampaat kokonaankin menetetylle hampaistolle.

Implanttihoidon esteenä saattaa olla epätasapainossa oleva diabetes ja muut vaikeat yleissairaudet sekä tupakointi. Tilanne arvioidaan yhdessä hoitavan hammaslääkärin kanssa ennen implanttihoidon aloittamista. Implanttihoidon edellytyksenä on terve suu.

Implanttihoito jakaantuu kirurgiseen ja proteettiseen vaiheeseen. Leikkauksella istutetaan implantit eli keinojuuret. Jonkin ajan kuluttua proteettisessa vaiheessa rakennetaan implanttien varaan uudet hampaat.

Leikkaus suoritetaan paikallispuudutuksessa ja toimenpidettä voidaan verrata hampaan poistoon. Keinojuuren asettamisen jälkeen luutumista odotetaan noin 3-4 kuukautta, jona aikana potilas tarvittaessa käyttää väliaikaista proteesia. Joissakin tapauksissa alaleuan etualueella voidaan proteesirakenne valmistaa välittömästi implantoinnin jälkeen.

Pitkäaikaiset seurantatutkimukset osoittavat implanttihoidon onnistumisprosentin olevan noin 98%. Keinojuuret ovatkin toimineet useilla potilailla jo kymmeniä vuosia.

Tärkeintä hoidon ennusteen kannalta on hyvä suun hygienia. Implantit, hampaat ja proteesit on ehdottomasti pidettävä puhtaina. 

Hammaseroosio

Eroosiolla tarkoitetaan hapoista johtuvaa hammaskudoksen liukenemista. Happoja tulee suuhun vatsalaukusta, happamista ruoka-aineista ja juomista sekä joskus hengitysilman mukana. Eroosiota esiintyy noin 10 %:lla väestöstä, joskin kasvisruokavaliota käyttävillä sitä esiintyy jopa 70 %:lla.

Eroosiota esiintyy tavallisimmin yläetuhampaissa, mutta eroosiovaurioita voi esiintyä myös muissa hampaissa.

Tyypillisen eroosion tunnusmerkit:
1. Hampaan pinta muuttuu himmeän mattaiseksi
2. Etuhampaiden kärjet lohkeilee tai kärkiin syntyy kuppimaisia kuoppia
3. Hampaat kuluvat ja ohenevat
4. Hammaspaikat ovat koholla hammaspinnasta, joka on muuttunut sileäksi
5. Takahampaiden nystermät kuluvat kuopalle
6. Hampaat ovat kylmänarat ja vihlovat helposti

Eroosion syitä ovat erilaiset happamat hedelmät ja ruoat, hedelmämehut, virvoitusjuomat, urheilujuomat, C-vitamiinivalmisteet, närästys, röyhtäilyt, oksentaminen ja tietyt sairaudet, joihin liittyy happo-oireita.

Ohjeita eroosiopotilaille

1. Jos syöt happamia hedelmiä ja marjoja, syö ne ruokailun yhteydessä. Sama koskee etikkaa sisältäviä tuotteita ja happamia juomia.

2. Syö pureskeltavia hedelmiä hedelmämehujen sijasta. Valitse mieluiten vähiten hapan hedelmälaji (esim. banaani) ja vältä sitrushedelmien runsasta käyttöä.

3. Älä lisää makeutusaineita hedelmiin ja marjoihin.

4. Älä harjaa hampaita heti happaman nauttimisen jälkeen (kiille kuluu vielä lisää). Lopeta ateria jollakin neutralisoivalla ruoka-aineella (esim. lasi maitoa tai pala juustoa).

5. Vältä voimakkaasti hankaavien tahnojen ja puolikovan tai kovan hammasharjan käyttöä. Käytä fluoria hammaslääkärin ohjeiden mukaan.