Ikenien terveys tutkitaan tarkastuskäynnillä

Ientulehduksella voi olla pitkäaikaisia seurauksia

Ientulehdus on erittäin yleinen ja usein oireeton vaiva. Tavallisesti ientulehduksen oireisiin kuuluu ikenen punoitus, turvonneisuus ja veren vuoto. Ientulehdus ei itsessään ole kovinkaan vakava sairaus, mutta hoitamattomana ientulehdus voi kuitenkin johtaa vakavampiin ongelmiin. Kiinnityskudossairaus parodontiitti seuraa usein, kun hoitamaton ientulehdus etenee syvemmälle ikenen kudoksiin. Parodontiitti voi pahimmillaan johtaa hampaiden irtoiluun, joten on tärkeää, että se huomataan ajoissa. Kun ientulehdus hoidetaan hyvissä ajoin, vältytään paljolta vaivalta.

Kuinka nopeasti ientulehdus paranee?

Ientulehdusta voi hoitaa kotona itse puhdistamalla hampaita, hammasvälejä sekä ienrajaa huolellisesti pehmeällä hammasharjalla ja hammaslangalla ja muilla välineillä. Ientulehduksen hoitoon on tarjolla myös erilaisia huuhteita ja geelejä, jotka voivat nopeuttaa tulehduksen paranemista. Jos ientulehdus vaivaa vielä viikon jälkeen huolellisesta puhdistuksesta huolimatta, tulee hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle hampaiden ja ikenien tarkistukseen. Tässä vaiheessa tulehduksen paranemisnopeus on hyvin yksilöllistä ja riippuu paljon siitä, kuinka pitkälle tulehdus on edennyt ja onko se kehittynyt jo parodontiitiksi. Hammaslääkäri hoitaa hampaat sekä ikenet ja neuvoo hoidon kotona jatkamiseen liittyvissä asioissa.

Parodontiittia hoidetaan puhdistamalla ientaskut

Puhdistus tehdään tarvittaessa puudutuksessa. Jos ientaskut ovat syviä, käytetään puhdistamisen apuna kirurgiaa. Ien käännetään leikkauksella syrjään puhdistuksen helpottamiseksi. Kun alue on puhdistettu, asetetaan ien takaisin paikalleen ja hammasväleihin laitetaan ompeleet. Bakteerien uudelleenkiinnittymistä ennaltaehkäistään hiomalla ja kiillottamalla terävien ja karheiden hammaspaikkojen reunat. Puhdistukseen tarvitaan usein 2-4 hammaslääkärikäyntiä.

Iensairauksien hoidossa tärkeintä on kotihoito

Hampaiden huolellinen puhdistus kotona on tärkein iensairauksien hoitoon ja ehkäisyyn vaikuttava asia. Myös säännöllinen hammaslääkärissä käynti helpottaa hoitoa. Kun ientulehdus huomataan ajoissa, pystytään se hoitamaan vielä kohtuullisen pienellä vaivalla. PerioSafe-sylkitestillä pystytään selvittämään helposti ja nopeasti kärsitkö iensairaudesta. Varmista PerioSafe-testin saatavuus lähimmältä PlusTerveys-asemaltasi. Lue lisää PerioSafe-testistä.

Jos potilaalla havaitaan olevan iensairaus, hammaslääkäri arvioi hoidon tarpeen ja tekee yksilöllisen hoitosuunnitelman. Ientulehdus ei vaadi yhtä paljon toimenpiteitä kuin parodontiitti. Säännöllinen hammaskiven poisto kuuluu iensairauden hoitoon ja se tehdään aina hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Vaikeissa parodontiittitapauksissa voidaan tarvita antibiootteja sekä leikkaushoitoa.

Tärkeintä kaikkien iensairauksien hoidossa on säännöllinen ja tarkka hampaiden, hammasvälien ja ienrajojen puhdistus.

Varmista suun terveys hammastarkastuksessa

Tarjouksia ja ajankohtaista