

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia ja sen poistaminen vaatii hammaslääkärin tai suuhygienistin. Kotihoidoin hammaskiven muodostumista voi ennaltaehkäistä, mutta hampaita harjaamalla sitä ei pysty poistamaan. Hammaslääkäri tai suuhygienisti käyttää hammaskiven poistoon tarkoitettuja käsi-instrumentteja tai ultraäänilaitetta. Hammaskiven poisto on yleisimpiä hammaslääkärin ja etenkin suuhygienistin päivittäin suorittamia toimenpiteitä.
Erityisesti alaetuhampaiden sisäpinnat ja yläposkihampaiden posken puoleiset pinnat ovat alttiita hammaskiven kertymiselle. Hampaiden pinnoilla näkyvä hammaskivi on usein kellertävää. Bakteereita elää myös ikenen alla olevassa taskumaisessa tilassa, josta sitä on vaikea havaita. Ikenen alla oleva hammaskivi voi olla väriltään tummaa, mikä on merkki siitä, että se on ollut siellä pitkään. Koostumukseltaan ikenen alla oleva hammaskivi on kovaa ja se löytyy vain instrumentein koettelemalla.
Hammaskivi luo kasvualustan bakteereille, jotka aiheuttavat ientulehdusta ja altistavat hampaiden kiinnityskudossairaudelle eli parodontiitille. Hammaskivi poistetaan joko käsi-instrumenteilla tai ultraäänilaitteella. Useimmiten käytetään molempia menetelmiä. Käsi-instrumenteilla puhdistettaessa hammaskivi raaputetaan pois hampaan pinnalta. Ultraäänilaitteella puhdistettaessa laitteen värähtely yhdessä vesisuihkun kanssa irrottavat hammaskiveä hampaista. Tavallisesti hammaskiven poistaa suuhygienisti tai hammaslääkäri. Jos poisto liittyy vaativamman parodontiitin hoitoon, saattaa hoidon suorittaa parodontologian erikoishammaslääkäri.
Meillä hammaskivenpoistoon pääset nopeasti ja helposti, varaa aika verkossa >
Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä ja hampaiden kotihoito tulee tehdä oman suun tarpeiden mukaan. Poiston yhteydessä hammaslääkäri tai suuhygienisti neuvoo oikean harjaustekniikan ja auttaa valitsemaan sopivimman menetelmän hampaiden välien puhdistamiseen. Hammaslääkärin ja suuhygienistin neuvoja noudattamalla estät tehokkaimmin hammaskiven muodostumisen ja ehkäiset tarvetta uusille hoitokäynneille. Hoidon jälkeen hammaslääkäri osaa neuvoa kuinka usein hammaskiven poistossa kannattaa käydä.