Erityisesti alaetuhampaiden sisäpinnat ja yläposkihampaiden posken puoleiset pinnat ovat alttiita hammaskiven kertymiselle. Hampaiden pinnoilla näkyvä hammaskivi on usein kellertävää. Bakteereita elää myös ikenen alla olevassa taskumaisessa tilassa, josta sitä on vaikea havaita. Ikenen alla oleva hammaskivi voi olla väriltään tummaa, mikä on merkki siitä, että se on ollut siellä pitkään. Koostumukseltaan ikenen alla oleva hammaskivi on kovaa ja se löytyy vain instrumentein koettelemalla.

Hammaskiven poisto on suunterveydelle tärkeää

Hammaskivi luo kasvualustan bakteereille, jotka aiheuttavat ientulehdusta ja altistavat hampaiden kiinnityskudossairaudelle eli parodontiitille. Hammaskivi poistetaan joko käsi-instrumenteilla tai ultraäänilaitteella. Useimmiten käytetään molempia menetelmiä. Käsi-instrumenteilla puhdistettaessa hammaskivi raaputetaan pois hampaan pinnalta. Ultraäänilaitteella puhdistettaessa laitteen värähtely yhdessä vesisuihkun kanssa irrottavat hammaskiveä hampaista. Tavallisesti hammaskiven poistaa suuhygienisti tai hammaslääkäri. Jos poisto liittyy vaativamman parodontiitin hoitoon, saattaa hoidon suorittaa parodontologian erikoishammaslääkäri.

Meillä hammaskivenpoistoon pääset nopeasti ja helposti, varaa aika verkossa >

Huolellinen hampaiden puhdistus ehkäisee hammaskiven muodostumista

Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä ja hampaiden kotihoito tulee tehdä oman suun tarpeiden mukaan. Poiston yhteydessä hammaslääkäri tai suuhygienisti neuvoo oikean harjaustekniikan ja auttaa valitsemaan sopivimman menetelmän hampaiden välien puhdistamiseen. Hammaslääkärin ja suuhygienistin neuvoja noudattamalla estät tehokkaimmin hammaskiven muodostumisen ja ehkäiset tarvetta uusille hoitokäynneille. Hoidon jälkeen hammaslääkäri osaa neuvoa kuinka usein hammaskiven poistossa kannattaa käydä.

Tutustu myös näihin palveluihin

Tarjouksia ja ajankohtaista