Onko hampaassasi paikkausta vaativa reikä?

Miksi hampaita paikataan?

Yleisimmät syyt hampaan paikkaamiseen ovat kulumat ja lohkeamat sekä reikiintyminen eli kariesvaurio. Jos karies on edennyt niin pitkälle, että sitä ei pystytä enää pysäyttämään, täytyy vaurioitunut hammaskudos poistaa ja sen tilalle asennetaan paikka. Reikiintyminen on yleisin syy hampaan paikkaamiseen. Toinen yleinen syy on paikattujen hampaiden sekä vanhojen paikkojen lohkeaminen.  Hampaiden paikkaus on yksi yleisimmistä hammaslääkärin vastaanotolla suoritetuista toimenpiteistä.

Miten hammas paikataan?

Jos hammas on reikiintynyt, ensimmäiseksi poistetaan vaurioitunut hammaskudos. Yleensä poistaminen tehdään poraamalla turbiini- tai mikromoottoriporalla. Jos hammasluu on vaurioitunut karieksen johdosta vain vähän, on vaurioituneen kudoksen poistaminen mahdollista myös käsi-instrumenteilla. Tapauskohtaisesti myös laseria voidaan käyttää kudoksen poistamisessa.

Myös lohjenneissa hampaissa käytetään samoja välineitä. Lohkeaman reunat tasoitetaan timantti- tai laserporalla.

Kun vaurioitunut kudos on poistettu, alue johon paikka tulee käsitellään erityisesti tarkoitukseen valmistetulla hapolla, joka parantaa paikka-aineen kiinnittymistä hampaaseen. Happo toimii sidosaineena, joka kiinnittyy hampaan karhennettuun pintaan ja muodostaa tarttumapinnan paikalle.

PlusTerveydessä on tarjolla erilaisia paikkamateriaaleja ja-menetelmiä. Materiaalit eroavat toisistaan paikan kestävyydessä, hinnassa, esteettisyydessä ja paikkaamisen nopeudessa. Hammaslääkäri suosittelee tapauskohtaisesti parasta materiaalia. Jos olet kiinnostunut jostain tietystä menetelmästä, tarkista sen saatavuus hammaslääkäriltäsi tai voit vierailla toimipisteiden verkkosivuilla. Erilaisia paikkoja ovat:

Muovipaikka

  • Yhdistelmämuovi on yleisin paikkamateriaali. Muovipaikka on materiaalina melko edullinen, helposti muotoiltava ja hampaan värinen.

Keraaminen paikka

  • Hammaslaboratoriossa jäljennöksen perusteella käsityönä tehtävä keraaminen paikka. Soveltuu hyvin pahasti vaurioituneen hampaan paikkaamiseen.

Keraaminen CAD/CAM-paikka

  • Skannerin ja tietokoneohjelman avulla suunniteltava keraaminen paikka.

Väliaikainen paikka

  • Käytetään jos hammas täytyy saada hetkellisesti paikattua