Hampaille voi sattua tapaturmia. Tyypillisiä hammastapaturmia ovat esimerkiksi eriasteiset murtumat, hampaiden siirtymiset sekä irtoamiset. Hammastapaturmia sattuu monesti urheillessa, mutta tapaturmat ovat yleisiä myös kaatuessa tai liukastuessa. Määrällisesti eniten hammastapaturmia sattuu leikki-ikäisille, jotka lyövät etuhampaansa.

Irronnut hammas - Miten toimia?

  • Puhdista varovasti irronnut hammas liasta.
  • Säilytä hammasta maidossa, joka on paras neste hampaan säilyttämiseen. Tarvittaessa voit säilyttää hammasta kielen alla tai kosteaan paperiin käärittynä siihen asti, kunnes hammas istutetaan takaisin.
  • Ota välittömästi yhteys päivystävään hammaslääkäriin, tarvittaessa myös terveyskeskuksessa voidaan yrittää istuttaa hammas paikoilleen.
  • Irronnut hammas vaatii hammaslääkärin suorittaman kiskotuksen ja yleensä myös antibioottikuurin ehkäisemään komplikaatioita.
  • Hammas pyritään aina istuttamaan takaisin juurikuoppaansa. Hampaan ennuste on hyvä, jos se saadaan istutettua kuoppaansa alle 30 minuutissa. 
  • Irronneita maitohampaita ei istuteta takaisin, sillä se voi vahingoittaa kehittyvää pysyvää hammasta.

Haljennut hammas

Jos hammas halkeaa pystysuunnassa tai siitä murtuu iso pala, hammasta särkee tai vihloo voimakkaasti tai hammas heiluu, ota yhteyttä hammaslääkäriin. Hampaan murtuessa siitä voi paljastua kipuherkkä hammaspinta, joka täytyy hoitaa nopeasti. Ensiapuna ennen hammaslääkäriin pääsemistä voi kokeilla esimerkiksi purukumin laittamista hampaan pinnan suojaksi.

Hammaslääkäri tasoittaa lohjenneen hampaan reunat hiomalla tai korvaa lohjenneen osan paikkamateriaalilla. Jos hammas on lohjennut syvältä paljastaen hampaan ydinontelon, hampaaseen joudutaan yleensä tekemään juurihoito. Jos murtunutta hammasta ei pystytä hoitamaan, se joudutaan poistamaan. Näin voi käydä esimerkiksi, jos hammas on haljennut pystysuunnassa. Poistettu hammas voidaan korvata implantilla tai muulla hammasproteettisella ratkaisulla.

Murtunut leuka

Leuka voi murtua esimerkiksi kaatumisen, lyönnin tai onnettomuuden seurauksena. Leukamurtumat vaativat usein leikkaushoitoa.

Murtunutta leukaa hoitaa ja hoito-ohjeet antaa hammaslääkäri tai lääkäri. Murtumia on eriasteisia. Joskus hoitona voi riittää pelkkä alaleuan liikkeiden varominen ja muutaman viikon pehmyt ruokavalio. Osa murtumista hoidetaan kiskottamalla eli sitomalla ylä- ja alahampaat yhteen metallilangalla muutamaksi viikoksi, jolloin murtumakohta pääsee luutumaan. Kiskotuksen ajan syödään nestemäistä ruokaa pillin avulla.

Kaikki yläleuan alueen murtumat vaativat sairaalahoitoa.

Hammassuojat suojaavat hampaita

Urheilussa useimmat hammastapaturmat voidaan ehkäistä käyttämällä hammassuojia. Hammastapaturmat ovat yleisiä muun muassa jääkiekossa ja salibandyssa. Kamppailulajeissa on erityisen suuri riski saada hammas- tai leukavamma.

Hammaslääkärillä voi teettää yksilöllisen, juuri omaan suuhun suunnitellun hammassuojan.

 

Nopeasti hoitoon hammastapaturman sattuessa - katso vapaat ajat.