Oikomishoito vaatii motivaatiota ja pitkäjänteisyyttä.

Oikominen alkaa suunnittelulla, jossa selvitetään asiakkaalle soveltuvat hoitovaihtoehdot ja tehdään kustannusarvio. Yleisin tapa hampaiden oikomiseen ovat kiinteät oikomiskojeet eli perinteiset ”hammasraudat”. Nämä ovat yleensä metallinvärisiä tai hampaidenvärisiä keraamisia kiinnikkeitä. Kiinteitä oikomiskojeita käytetään etenkin purentahäiriöiden korjaamiseen ja se on yleisin lasten hampaiden oikomishoitoon käytetty menetelmä.

Aikuisten oikomishoidossa voidaan usein käyttää huomaamattomia kalvo-oikomisen menetelmiä tai muita irrotettavia oikomiskojeita. Jossakin tapauksissa kiinteät oikomiskojeet kuitenkin takaavat parhaimman lopputuloksen. Oikomishoidon kesto riippuu toimenpiteen laajuudesta ja toivotusta lopputuloksesta. Aikuisella yhden hampaan asento pystytään korjaamaan muutamassa kuukaudessa, mutta laajemmat hoidot voivat viedä 2-3 vuotta.

Lapsilla oikomishoito kestää yleensä pari vuotta. Usein oikomishoitoa tehdään erilaisten purentahäiriöiden takia noin 9-12 vuoden ikäisille lapsille, sillä tässä iässä voidaan vielä vaikuttaa leukojen kasvuun. 

Hampaiden puhdistus oikomishoidon aikana

Ennen oikomishoidon aloitusta suun tulee olla terve. Suun terveyden ylläpitäminen myös hoidon aikana on erityisen tärkeää. Etenkin kiinteät oikomiskojeet vaikeuttavat puhdistamista, mikä tarkoittaa, että hampaiden puhdistus tulee tehdä huolellisemmin, jotta pääsee samaan lopputulokseen kuin aiemmin. Hampaat altistuvat kiinteiden kojeiden vuoksi reikiintymiselle ja kiinnikkeiden viereiset ikenet voivat tulehtua helpommin. Puhdistaminen vaatii hoidon aikana enemmän huomiota.

Oikomiseen liittyviä tarpeita tai kysymyksiä?

Tutustu myös näihin palveluihin

Tarjouksia ja ajankohtaista