Mahdollinen kipu nousi eniten pelätyimmäksi asiaksi hammaslääkärikäynnillä. Kivun lisäksi pelkoa herättää usein kontrollin puute hoitotilanteessa sekä häpeä oman suun tai hampaiden kunnosta. Hammaslääkärit muistuttavat, että hoitotilanteessa voidaan aina käyttää kivunlievitykseen puudutusta ja tarvittaessa käyttöön voidaan ottaa myös esimerkiksi esilääke tai nukutushammashoito. Puudutuksen pelkoonkin on apukeinoja. Oman suun kuntoon liittyvän häpeän haluaisimme kaikkien unohtavan, hammaslääkäri on nähnyt kaikenlaisia suita ja on innokas auttamaan jokaista.

Erityisesti hammaslääkärin tuoliin pelottaa istua silloin, kun edessä on hampaiden paikkaus, juurihoito tai hampaiden poisto. Vajaa puolet kyselyn vastaajista on myös jättänyt tai valmis jättämään väliin näitä toimenpiteitä hammaslääkäripelkonsa vuoksi. Hammastarkastus ei juurikaan aiheuta pelkoa, mutta kolmannes välttää myös tarkastuskäyntiä, ehkä pelätessään sen johtavan muihin toimenpiteisiin. Jotkut päätyvät hakemaan vertaistukea internetin keskustelupalstoilta, mikä voi vääristää kuvaa tulevista toimenpiteistä. Parhaiten tietoa toimenpiteistä saa hammaslääkäriasemalta. Pelko on syytä ottaa tosissaan kaikin puolin. Hammashoitopelolla on merkittävä vaikutus, jos se estää omasta terveydestä huolehtimisen.

Hammashoitopelkoa voidaan kyselyn vastaajien mukaan lievittää erilaisten toimenpiteiden lisäksi mm. sillä, että hammashoidon henkilökunta huomioi pelkopotilaan sekä kertoo toimenpiteen etenemisestä. Yhdessä hammaslääkärin kanssa voi neuvotella itselleen sopivista keinoista: taustamusiikista, käsimerkeistä ja tauotuksesta esimerkiksi. Tärkeintä on siis kertoa ennakkoon omasta pelosta, jotta siitä voidaan selvitä yhdessä. Hammashoitopelko ei ole ikuista.

Lue lisää pelkopotilaiden hoidosta ja katso vinkit hammaslääkäripelon helpottamiseen

Suosittelemme hammaslääkäripelkoisen ensimmäiseksi askeleeksi hammashoitopelkoisen ensikäyntiä. Käynnillä voimme keskustella sinun hammashoidon tarpeistasi ja miettiä, miten niistä yhdessä selvitään. Hammashoitopelkoisen ensikäynnille voit varata ajan verkosta tai voit olla yhteydessä sinua lähellä olevaan toimipisteeseen. 

Tarjouksia ja ajankohtaista