Lapsi on hyvä totuttaa hampaiden pesuun heti ensimmäisten maitohampaiden puhjetessa. Ensi askeleet hampaiden harjauksessa otetaan kevyellä harjauksella kaksi kertaa vuorokaudessa, kerran pelkällä vedellä ja kerran lapsille tarkoitetulla hammastahnalla (fluoria 1000 ppm). 

Kolmen ikävuoden jälkeen hampaat pestään kahdesti päivässä lapsille tarkoitetulla fluorihammastahnalla (fluoria 1000 ppm). Kuusivuotiaasta alkaen hampaat pestään aamuin illoin fluorihammastahnalla, jossa fluoria on 1450 ppm. 

Tarvittava fluorin määrä vaihtelee alueittain veden fluoripitoisuuden mukaan.

Tee hampaiden pesusta mukava hetki

Hampaiden hoidosta kannattaa tehdä hauska leikki, etenkin alun opetteluvaiheessa. Kun harjaaminen on hauskaa, se maittaa ja siihen malttaa käyttää aikaa. Keksi vaikka hampaidenharjausloru tai -laulu! Lapsille löytyy runsaasti värikkäitä harjoja ja hyvänmakuisia tahnoja, jotka auttavat tekemään hetkestä mukavan.

Suojaa hampaat sokerilta

Lapsenkin ruokailussa kannattaa välttää sokeria tai rajoittaa sen tarjoamista vain ruokailun yhteyteen. Ilmiselvien karkkien ja mehujen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota lapsille suunnattujen välipalojen, kuten jugurttien sokerimääriin. Ruokailun jälkeen nautittu ksylitolipastilli katkaisee happohyökkäyksen ja edistää lapsen hampaiden terveyttä.

PlusTerveys Suojaa lapsen hampaat sokerilta

Estö kariesbakteerin tarttuminen

Lapsen suussa ei ole luonnostaan hampaiden reikiintymistä aiheuttavia bakteereja. Lapsi saa usein kariesbakteeritartunnan äidiltä, isältä tai vanhemmalta sisarukselta, joka on syönyt samalla lusikalla kuin lapsi tai nuollut lapsen tuttia. Kariesbakteerin tarttuminen on harvinaisempaa enää kouluiässä tai myöhemmin.

Hampaiden vaurioituminen ja oikomishoidot

Tapaturman sattuessa kannattaa pienetkin hampaiden iskeytymät käydä näyttämässä hammaslääkärille, koska mahdolliset vauriot saattavat tulla esiin vasta vuosien kuluttua.

Lapsen purentavirheet korjataan oikomishoidolla, yleensä 9-12 vuoden iässä.

Tarvittaessa lapsen hampaat voidaan hoitaa nukutuksessa.

 

Tarjouksia ja ajankohtaista