

Pitkälle edennyt reikiintyminen tai kiinnityskudoksen tulehdus saattaa aiheuttaa tarpeen hampaan poistamiseen. Huonossa kunnossa oleva hammas poistetaan yleensä vain, jos muita toimenpiteitä ei voida tai kannata tehdä ja muita vaihtoehtoja ei ole käytettävissä.
Yleisimmät syyt hampaan poistamiseen ovat reikiintyminen, kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, jos hampaan juurten tulehdus on levinnyt laajalle leukaluuhun tai jos hammas on vaurioitunut tapaturmassa. Harvinaisempia tapauksia ovat oikomishoidon tai proteettisen hoidon yhteydessä tehdyt hampaan poistot. Myös ennen vaativaa leikkausta tai sädehoitoa saatetaan joutua poistamaan huonokuntoinen hammas. Lisäksi leukojen alueen kystan tai kasvaimen hoitoon voi liittyä hampaan poisto.
Oman suun kunnon selvität koko suun terveystarkastuksessa. Varaa tästä aikasi hammastarkastukseen.
Hoito aloitetaan tutkimalla ja röntgenkuvaamalla suu sekä poistettava hammas. Hampaan poistosta tehdään tarkka hoitosuunnitelma. Ennen poistoa hammas puudutetaan, joten toimenpide on täysin kivuton. Jos poistettava hammas on näkyvissä ikenen läpi, on hammas helppo poistaa ientä avaamatta. Muuten hampaaseen kiinnittynyt ien irrotetaan, minkä jälkeen hammas irrotetaan leukaluusta ja poistetaan esimerkiksi pihdeillä. Jos hampaassa on useita juuria, hammas pilkotaan tarvittaessa poralla niin, että juuret saadaan poistettua yksitellen.
Jos hammas on kokonaan tai osittain leukaluun sisällä tai muuten hankala poistaa, voidaan poisto joutua tekemään leikkaamalla. Tyypillinen tällainen tapaus on viisaudenhampaan poisto.
Poistettu hammas voidaan korvata hammasimplantilla eli keinojuurella tai siltarakenteilla. Hammas on tarpeen korvata erityisesti, jos se on poistettu näkyvältä paikalta tai sen merkitys purennassa on tärkeä. PlusTerveyden verkkosivuilta saat lisätietoa erilaisista hampaan korvaamiseen liittyvistä palveluista.