Yleisimmät syyt hampaan poistamiseen ovat reikiintyminen, kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, jos hampaan juurten tulehdus on levinnyt laajalle leukaluuhun tai jos hammas on vaurioitunut tapaturmassa. Harvinaisempia tapauksia ovat oikomishoidon tai proteettisen hoidon yhteydessä tehdyt hampaan poistot. Myös ennen vaativaa leikkausta tai sädehoitoa saatetaan joutua poistamaan huonokuntoinen hammas. Lisäksi leukojen alueen kystan tai kasvaimen hoitoon voi liittyä hampaan poisto.

Oman suun kunnon selvität koko suun terveystarkastuksessa. Varaa tästä aikasi hammastarkastukseen.

Hampaan poisto PlusTerveydessä

Hoito aloitetaan tutkimalla ja röntgenkuvaamalla suu sekä poistettava hammas. Hampaan poistosta tehdään tarkka hoitosuunnitelma. Ennen poistoa hammas puudutetaan, joten toimenpide on täysin kivuton. Jos poistettava hammas on näkyvissä ikenen läpi, on hammas helppo poistaa ientä avaamatta. Muuten hampaaseen kiinnittynyt ien irrotetaan, minkä jälkeen hammas irrotetaan leukaluusta ja poistetaan esimerkiksi pihdeillä. Jos hampaassa on useita juuria, hammas pilkotaan tarvittaessa poralla niin, että juuret saadaan poistettua yksitellen.

Jos hammas on kokonaan tai osittain leukaluun sisällä tai muuten hankala poistaa, voidaan poisto joutua tekemään leikkaamalla. Tyypillinen tällainen tapaus on viisaudenhampaan poisto.

PlusTerveys Hampaan poisto

Mitä tehdään hampaan poiston jälkeen?

  • Pure haavan päälle aseteltua sideharsotaitosta noin puolen tunnin ajan, jotta alueelle muodostuu hyytymä
  • Paina jääpussilla poskea leikkausalueen kohdalta. Tämä vähentää turvotusta ja kipua
  • Vältä syömistä, juomista ja tupakointia vähintään kaksi tuntia toimenpiteen jälkeen
  • Vältä kuumaa ruokaa ja juomaa. Toimenpidepäivänä kannattaa nauttia kylmää tai viileää ruokaa, kuten mehukeittoa ja jogurttia
  • Vältä fyysistä rasitusta leikkauspäivänä ja sitä seuraavien 3-4 päivän ajan
  • Turvotus ja mahdollinen mustelma kestävät muutamasta päivästä viikkoon
  • Käytä tarvittaessa hammaslääkärin määräämää tulehdussärkylääkettä ohjeen mukaan

Mitä poistetun hampaan tilalle?

Poistettu hammas voidaan korvata hammasimplantilla eli keinojuurella tai siltarakenteilla. Hammas on tarpeen korvata erityisesti, jos se on poistettu näkyvältä paikalta tai sen merkitys purennassa on tärkeä. PlusTerveyden verkkosivuilta saat lisätietoa erilaisista hampaan korvaamiseen liittyvistä palveluista.

Tarjouksia ja ajankohtaista