Huolettaako missä kunnossa hampaasi ovat kesän jäljiltä? Kesällä kun tulee herkästi herkuteltua ja naposteltua tavallista enemmän. Silloin maistuvat myös monet terveellisinä pidetyt herkut, kuten vaikkapa marjat ja maustetut kivennäisvedet. Tiheästi naposteltuna nämäkin kuitenkin ovat hampaille haitallisia. Listasimme kolme asiaa, jotka huomioimalla voit parantaa hampaidesi hyvinvointia heti tästä päivästä eteenpäin. 

1. Taltuta ientulehdus 

Varma merkki ientulehduksesta on verenvuoto. Vuodon lisäksi ikenet voivat punoittaa, olla turvonneet tai suussasi voi olla paha maku tai haju. Kun harjaat hampaitasi tai puhdistat hammasvälejä, ja huomaat verenvuotoa tai arkuutta ikenissä, älä pelästy ja peräänny vaan jatka pesemistä. Se hammasväli on juuri se, jota nyt kannattaakin puhdistaa. Huolehdi myös hampaiden ienrajan pesusta, sillä bakteerit yleensä kertyvät juuri ienrajaan. 

2. Muista fluorin tärkeys 

Fluori on ase kariesta vastaan. Hampaat tulee pestä fluorihammastahnaa käyttäen kaksi kertaa päivässä: aamulla ennen aamupalaa ja illalla nukkumaan mennessä. Fluori pysäyttää bakteerien etenemisen ja voi korjata jo syntyneitä vaurioita. Varsinaisen kariesvaurion eli reiän hampaassa voi kuitenkin hoitaa vain hammaslääkäri.  

3. Minimoi happohyökkäykset 

Happohyökkäys iskee lähes joka kerta, kun syömme ja juomme, ja sen mukanaan tuomat bakteerit ovat juuri karieksen ravintoa. Fluorin ohella sylki pystyy korjaamaan happohyökkäysten haittoja noin 5-6 kertaa päivässä. Siispä kannattaa pitää huolta säännöllisestä ateriarytmistä. Lisäksi janojuoma kannattaa välillä vaihtaa veteen ja näin välttyä turhilta happohyökkäyksiltä päivän aikana. Happohyökkäyksen voi katkaista aterian jälkeen ksylitolipastillilla tai -purukumilla tai kalsiumilla eli esimerkiksi palalla kovaa juustoa tai kulauksella maitoa.

Koko suun terveystarkastus 

Jos kuitenkin epäilet, että omahoidon toimenpiteet kotona eivät riitä, kannattaa varata aika hammaslääkäriin. Hammastarkastuksessa saat kattavan käsityksen siitä, mitä suullesi kuuluu. Hammaslääkärimme Kaj Karlssonin mukaan hammastarkastuksessa ei oikeastaan ole kyse pelkästä hammastarkastuksesta, vaan koko suun terveystarkastuksesta: ”Tarkastuksessa tutkitaan toki ne hampaat mutta myös ikenet, suun limakalvot sekä purenta. Monella toimipisteellämme on lisäksi erikoisuutena PerioSafe -sylkitesti, joka kertoo vielä tarkemmin piilevistä iensairauksista.”  

Tarkastuksessa tutkitaan toki ne hampaat mutta myös ikenet, suun limakalvot sekä purenta.

Suun tulehdustiloilla ja sairauksilla on merkittävä vaikutus ihmisen koko yleisterveyteen, ja siksi onkin syytä puhua juuri terveystarkastuksesta. Tarkastus kannattaa tehdä säännöllisesti, ilman tiedossa olevia vaivojakaan, sillä ientulehdus ja reiät voivat tehdä tuhojaan suussa myös oireettomina. Kun suu tarkastetaan säännöllisesti, mahdollisiin ongelmiin voidaan tarttua nopeasti ja hyvissä ajoin. Hammaslääkäri voi lisäksi neuvoa juuri sinulle sopivat tekniikat suun omahoitoon kotona.


Olisiko aika käydä tarkistamassa oman suun terveys? Katso täältä vapaat ajat hammastarkastukseen >