Karies eli hammasmätä on sekä lapsilla että aikuisilla yleisesti esiintyvä hammassairaus, jossa suussa syntyvä happo syövyttää hampaan kiilteeseen reiän. Kariesbakteerit asettuvat jo lapsena suun mikrobistoon. Bakteerit tuottavat suussa ravinnon sokereista happoja, jotka aiheuttavat hampaan kiilteen vaurioitumisen.

Karies oireilee vihlomalla ja särkemällä

Kariesta voidaan ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla ja järkevällä sokerien käytöllä. Erityisen tärkeää on pitää ruokailut säännöllisinä sekä välttää makeita herkkuja, kuten karkkeja ja virvoitusjuomia. 

Myös hampaiden huolellinen kotihoito on tärkeää. Pese hampaat fluoria sisältävällä hammastahnalla ja mieluiten sähköhammasharjalla ennen aamupalaa ja illalla ennen nukkumaanmenoa.

Fluori pysäyttää karieksen etenemisen hampaassa ja korjaa jo syntyneitä vaurioita. 

Säännöllisen hampaiden harjauksen lisäksi suositellaan päivittäistä hampaanvälien puhdistusta.

Ksylitoli heikentää kariesbakteerien vaikutusta ja katkaisee kariesta aiheuttavan happohyökkäyksen suussa. Ksylitolipurukumia ja ksylitolipastilleja käytetään annosteluohjeen mukaisesti aina ruokailun jälkeen.

Tarvittaessa voidaan lisätä fluorin määrää suussa nauttimalla lisäfluoria tablettien, purukumin tai liuoksen muodossa. Lisäfluorin tarpeen arvioi suun terveydenhuollon asiantuntija.

Kariesvauriot voidaan pysäyttää tai korjata

Karies hoidetaan hammaslääkärissä. Alkava vaurio voidaan korjata pysäytyshoidolla esimerkiksi pinnoittamalla hammas. Korjaavassa hoidossa taas poistetaan vaurioitunut hammaskudos ja korvataan se muovisella tai keraamisella paikalla.

Lohjennut tai pahemmin vaurioitunut hammas korjataan kruunuttamalla. Kruunutuksessa valmistetaan kullasta, metalliseoksesta tai keramiikasta hampaaseen kruunu, joka suojaa hammasta lohkeamisilta ja vakauttaa purentaa. Mikäli hammasydin on karieksen aiheuttamana tulehtunut, tulehdus hoidetaan ennen paikkausta tai kruunutusta juurihoidolla.