Kuinka pitkään hammaslääkärikäyntiä kannattaa lykätä, ja mitä vaikutuksia suunterveyden laiminlyömisellä voi olla? 

Parhaiten oman suun terveydestä huolehditaan kotona, huolellisella omahoidolla. Tärkeintä omahoidossa ovat terveelliset elämäntavat, säännöllinen ateriarytmi, hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla sekä hammasvälien puhdistaminen. Omahoidon lisäksi, tulisi jokaisen tulisi säännöllisesti käydä tarkistamassa oman suun terveys. Säännöllisyyden rytmi vaihtelee suun kunnosta riippuen. Monella suositeltu käyntiväli on noin vuosi, toisilla tiheämmin ja joillakin harvemmin.

Parin päivän huolimattomampi omahoito tai useamman kuukauden tauko hammashoidon vastaanotolla käymisestä ei monellekaan tuota isoa haittaa. "Jos tauot kuitenkin venyvät, olisi tilanteeseen hyvä herätä ennen kuin alkaa tulla isompia harmeja. Suussa olevat tulehdustilat ovat usein kroonisia ja vähäoireisia, mutta vaikuttavat merkittävästi elimistömme yleistilaan ja vastustuskykyyn. Monella meistä hyvän suunterveyden ylläpito vaatisi säännöllisiä ylläpitokäyntejä”, toteaa hammaslääkäri Kaj Karlsson.

Parhaiten oman suun terveydestä huolehditaan kotona, säännöllisellä ja huolellisella omahoidolla.

Ientulehdus voi olla merkki hammaslääkärikäynnin tarpeellisuudesta

Mitä ne isommat harmit siellä suussa sitten ovat, ja miten ne vaikuttavat yleisterveyteemme? Yleinen vaiva ja tulehdustila suussa on ientulehdus. Se voi oireilla esimerkiksi verenvuotona tai olla kokonaan oireeton, jolloin tulehdus voidaan huomata vain hammaslääkärikäynnillä. Ientulehduksesta kärsii suuri osa väestöstämme.  

Ientulehdusta voi ehkäistä, mutta jonkin verran myös hoitaa hyvällä omahoidolla. Hampaisiin ja ikeniin kertyvä bakteeriplakki aiheuttaa ikenien tulehtumisen mutta tulehdus voi rauhoittua, jos hampaita alkaa pestä paremmin, esimerkiksi hetkellisen huonomman kauden jäljiltä. Ientulehdus on kuitenkin monesti jo merkki siitä, että hammashoidon vastaanotolle kannattaa hakeutua. Bakteeriplakin hampaiden pinnoilta saa poistettua vielä itse, mutta ikenenalaista tai hammaskiveksi muotoutunutta bakteeripalkkia ei voi poistaa kotikonstein.

Ientulehdus on kuitenkin monesti jo merkki siitä, että hammashoidon vastaanotolle kannattaa hakeutua

Ientulehduksesta parodontiitiksi

Hoitamattomana ientulehdus voi edetä parodontiitiksi. Parodontiitti on krooninen, hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava tulehdussairaus, joka voi johtaa muun muassa hampaiden menetykseen. Parodontiittia sairastaa ainakin joka viides suomalainen aikuinen. Tauti voi edetä hitaasti ja usein melko oireettomasti, mutta sen aiheuttama kudostuho on pysyvää. Parodontiittia voi välttää huolellisella omahoidolla sekä käymällä säännöllisesti tarkastuksessa ja hammaskiven poistossa. Samat keinot myös hidastavat jo alkaneen taudin etenemistä.   

Huono suunterveys on merkittävästi yhteydessä koko yleisterveyteemme, ja tästä siitä joitakin esimerkkejä: 

  • Suussa oleva tulehdus on samalla koko kehon matala-asteinen tulehdus. Tulehtunut ienkudos voi pahimmillaan olla jopa kämmenen kokoinen ja bakteerit levitä suun kautta verenkiertoon. Bakteerit voivat pahimmillaan aiheuttaa verenmyrkytyksen.
  • Huono suunterveys/parodontiitti lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, aivoinfarktiin sekä valtimokovettumatautiin. 
  • Tupakointi kasvattaa parodontiitin riskiä merkittävästi. Tupakoivilla suun tulehdukset ovat usein oireettomia tai vähäoireisia, ja siten vaikea huomata.  
  • Metabolinen oireyhtymä ja diabetes altistavat parodontiitille. Lisäksi suun infektiot voivat heikentää esimerkiksi diabeteksen tai reuman hoitotasapainoa. Säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat diabeetikoille erityisen tärkeitä. 
  • Raskaudenaikainen parodontiitti voi lisätä riskiä ennenaikaiseen synnytykseen ja vauvan alhaiseen syntymäpainoon.
  • Suun tulehduksilla on lisäksi havaittu yhteyksiä muun muassa suorituskykyyn, hedelmällisyyteen ja hengitystieinfektioiden tiheyteen. 

Omasta suun terveydestä voi alkaa huolehtimaan paremmin vaikkapa nyt. Hammaslääkärimme ja suuhygienistimme ovat nähneet kaikenlaisia suita, ja ovat innokkaita auttamaan sinua. 

Oli viimeisestä käynnistäsi sitten vuosi tai vuosikymmen, me ymmärrämme ja hoidamme. Tervetuloa hammashoitoon - varaa aika >