Hammassäryn syy on tärkeä selvittää aina, vaikka kipu laantuisikin. Hammassärky on merkki tarpeesta hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle.

Jos hammasta särkee, voit itse tarkkailla alkuun, millaisessa tilanteessa kipu tuntuu. Jos hammas reagoi lämpötilanvaihteluihin tai kuumaan, viittaa se tulehdukseen tai kariekseen. Hoitamattomana kariesbakteereita saattaa levitä hampaan ytimeen ja aiheuttaa siellä tulehdusta. Tulehdus aiheuttaa paineen kaltaisen kovan säryn, jossa lämmönvaihtelu tai koputtelu tuntuu jomotteluna leukaperissä. Pahimmillaan särky on lähes sietämätöntä ja säteilevää.

Hammassärkyyn voi ottaa ensiapuna kipulääkettä, esimerkiksi ibuprofeiinia tai parasetamolia, tai kokeilla kylmä- tai kuumahaudetta. Hyvään suuhygieniaan on myös syytä kiinnittää huolta. Yleensä tulehtunut hammas tarvitsee juurihoitoa.

Muita syitä hammassärkyyn

Hammaskipua saattaa aiheuttaa myös viisaudenhammasta ympäröivän kudoksen tulehdus, joka aiheuttaa tasaisen jomottavaa särkyä. Tämä saattaa johtaa viisaudenhampaan tai -hampaiden poistoon.

Lisäksi parodontiitti ja erilaiset purentavaivat saattavat aiheuttaa hammassärkyä. Kasvojen alueen kolmoishermosärky voi myös aiheuttaa hammassärkyyn viittaavia oireita.

Hammassäryn syy on tärkeää selvittää aina, vaikka kipu laantuisikin. 

Vihlovat hampaat

Hampaiden vihlominen kylmää ruokaa tai juomaa nautittaessa voi johtua esimerkiksi ikenien vetäytymisestä. Vetäytyessään ien paljastaa hampaiden kaulan, jossa ei ole hammaskiillettä suojaamassa ärsykkeiltä. Vihlomista voi itse helpottaa vihlontaa estävällä hammastahnalla. Oireita kannattaa seurata ja keskustella vihlonnasta hammaslääkärin kanssa.

Särkeekö hammasta? Selvitä säryn syy ja varaa aika hammaslääkärin tarkastukseen >