Jos hammasta särkee, voit itse tarkkailla alkuun, millaisessa tilanteessa kipu tuntuu. Jos hammas reagoi lämpötilanvaihteluihin tai kuumaan, viittaa se tulehdukseen tai kariekseen. Hoitamattomana kariesbakteereita saattaa levitä hampaan ytimeen ja aiheuttaa siellä tulehdusta. Tulehdus aiheuttaa paineen kaltaisen kovan säryn, jossa lämmönvaihtelu tai koputtelu tuntuu jomotteluna leukaperissä. Pahimmillaan särky on lähes sietämätöntä ja säteilevää. Yleensä tulehtunut hammas tarvitsee juurihoitoa.

Muita syitä hammassärkyyn

Hammaskipua saattaa aiheuttaa myös viisaudenhammasta ympäröivän kudoksen tulehdus, joka aiheuttaa tasaisen jomottavaa särkyä. Tämä saattaa johtaa viisaudenhampaan tai -hampaiden poistoon.

Lisäksi parodontiitti ja erilaiset purentavaivat saattavat aiheuttaa hammassärkyä. Kasvojen alueen kolmoishermosärky saattaa myös aiheuttaa hammassärkyyn viittaavia oireita.

Hammassäryn hoito

Hammassärkyyn voi ottaa ensiapuna kipulääkettä, esimerkiksi ibuprofeiinia tai parasetamolia, tai kokeilla kylmä- tai kuumahaudetta.

Hammassäryn syy on tärkeää selvittää aina, vaikka kipu laantuisikin. 

Vihlovat hampaat

Hampaiden vihlominen kylmää ruokaa tai juomaa nautittaessa voi johtua ikenien vetäytymisestä. Vetäytyessään ien paljastaa hampaiden kaulan, jossa ei ole hammaskiillettä suojaamassa ärsykkeiltä. Vihlomista voi itse helpottaa vihlontaa estävällä hammastahnalla. Oireita kannattaa seurata ja keskustella vihlonnasta hammaslääkärin kanssa.