Terve suu ja hoidetut hampaat ovat merkittävä osa yleisterveyttä ja hyvinvointia, sillä monet tutkimustuloksetkin osoittavat, että suun tulehduksilla on vaikutusta koko elimistön terveyteen. Voit ennaltaehkäistä suusairauksia hyvillä elämäntapavalinnoilla, kuten hammasystävällisellä ruokavaliolla, tupakoinnin välttämisellä, huolellisella hampaiden kotihoidolla sekä säännöllisillä käynneillä hammaslääkärillä tai suuhygienistillä.

Hammaslääkärin kuusi vinkkiä terveeseen suuhun: Näitä et ehkä tullut ajatelleeksi

  1. Älä napostele liian usein happamia ruokia, kuten kasviksia, marjoja ja hedelmiä, vaikka ne ovat muuten terveellisiä. Anna syljen korjata tilannetta noudattamalla säännöllisiä ateriavälejä.
  2. Pieni pala kovaa juustoa neutraloi suuta aterian jälkeen.
  3. Pese hampaat mieluummin ennen aamupalaa. Näin et anna bakteereille turhaan ravintoa. Hammastahnan fluori kovettaa kiillettä sopivasti ennen ateriaa. Älä pese hampaita myöskään heti aterian jälkeen.
  4. Ientulehdus voi olla salakavala ja aiheuttaa haittoja koko elimistölle. Jos ien vuotaa verta, se on jo tulehtunut ja silloin puhdistamista pitäisi lisätä eikä vähentää. Tupakoitsijan ikenet saattavat näyttää petollisen terveiltä, koska ne eivät vuoda verta, mutta tulehdusta on vaikea hoitaa.
  5. Hampaat värjäytyvät kahvista, teestä ja punaviinistä herkemmin, jos ne on huonosti harjattu. Kiiltävään, puhtaaseen hampaaseen ei väri tartu yhtä helposti.
  6. Käy hammaslääkärissä säännöllisesti, vaikka sinulla ei olisi ollut ikinä reikiä tai muita oireita. Hammaslääkäri tarkistaa myös ikenet ja limakalvot eli sen, että suu on muuten terve.

Suun bakteerit voivat iskeä elimistön vaurioituneisiin kohtiin

Suun bakteerit voivat levitä verenkierron kautta muualle elimistöön. Esimerkiksi osittain puhjenneet viisaudenhampaat, joiden ympärillä on tulehdusta, lisäävät tavallisen ylähengitysteiden infektion, kuten nuhakuumeen riskin jopa 6-kertaiseksi. Hoitamaton suu heikentää myös monien sairauksien kuten sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen, nivelreuman ja muiden kroonisten sairauksien hoitoa. Niinkin viattoman kuuloinen asia kuin ientulehdus lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Limakalvomuutokset voivat olla vakavan sairauden, kuten suusyövän ensioire.

Varaa aika hammashoitoon ja käy tarkistamassa suusi kunto.