Mikä aiheuttaa limakalvomuutoksia?

Yleisiä limakalvomuutosten aiheuttajia ovat suun limakalvosairaudet, joita ovat muun muassa sienitulehdus ja punajäkälä. Varsinkin suun sienitulehdus voi aiheuttaa paljon havaittavissa olevia oireita limakalvoilla, kuten polttelua, kipua ja arkuutta. Punajäkälä esiintyy usein melko oireettomasti. Sen voi tunnistaa valkoisista, verkkomaisista juovista limakalvoilla, kielissä tai ikenillä.

Myös monet yleissairaudet aiheuttavat limakalvohaavaumia ja erilaisten ihosairauksien ensioireet voivat näkyä suun limakalvoilla. Haavaumia saattaa tulla ruoansulatuskanavan sairauksien, erilaisten puutostilojen ja tulehdustautien yhteydessä sekä lääkeaineiden sivuvaikutuksena. Limakalvomuutokset saattavat olla myös suusyövän ensioire. Pahalaatuinen kasvain voi aiheuttaa haavaumia limakalvoissa.

Limakalvosairauksien hoito

Suun ja limakalvojen sairauksia on monia. Limakalvomuutosten hoitoon kuuluu muutosten syyn selvittäminen ja oireenmukainen hoito. Hoito suunnitellaan pitkälti sairauden aiheuttajan perusteella ja osa sairauksista paranee itsestään. Jos limakalvomuutoksen on aiheuttanut jokin yleissairaus, potilas ohjataan hoitoon alan lääkärille. Osaa limakalvosairauksista voidaan hoitaa lääkkeillä, tai niiden avulla voidaan helpottaa oireita. Suusta poistetaan mahdolliset ärsyttävät tekijät esimerkiksi tasoittamalla terävät ja epätasaiset paikat ja proteesien särmät. Tarvittaessa suusta otetaan koepala diagnoosin varmistamiseksi.

Limakalvot tutkitaan hammastarkastuksessa

Tarjouksia ja ajankohtaista