Monelle hymyily aiheuttaa epävarmuutta. Jos syystä tai toisesta häpeää omia hampaitaan, saattaa hymyillä tai nauraa käsi suun edessä tai kokonaan jopa välttää hymyilemistä ja etenkin nauramista.

Epävarmuus omasta suusta on harmillista mutta ymmärrettävää. Suun ja hampaiden merkitys on ihmissuhteissa ja sosiaalisissa tilanteissa suuri. Hymy kiinnittää huomion ja terveeltä näyttävä suu luo hyvän ensivaikutelman. Likaiset, värjäytyneet hampaat tai pahanhajuinen hengitys sen sijaan vaikuttavat ensivaikutelmaan negatiivisesti.

PlusTerveyden hammaslääkäri Kaj Karlsson kertoo kohtaavansa usein asiakkaita, jotka kaipaavat korjausta hymyynsä. Hampaiden ulkonäköongelmiin löytyykin monia ratkaisuja. "Hymyn korjaamiseen löytyy paljon eriasteisia ja -hintaisia toimenpiteitä. Kevyimmillään riittää ammattilaisen tekemä puhdistus. Asteikon toisessa päässä ovat oikomishoito ja hampaiden korjaaminen laminaateilla tai kruunuilla", Karlsson kertoo.

Hampaiden puhdistus kirkastaa hymyn

Jo pelkällä puhdistuksella voi siis olla merkittävä vaikutus. Esimerkiksi hammaskiven poiston yhteydessä usein tehtävä soodapuhdistus auttaa kirkastamaan hymyn, sillä se poistaa tehokkaasti hampaisiin keräytyneet värjäytymät. Lisäksi hammaskivenpoiston kanssa samalla käynnillä voidaan tehdä hellävarainen kevytvalkaisu, joka kirkastaa myös hampaan luonnollista väriä.

Värjäytymien alta paljastuu hampaiden oma, luonnollinen väri ja oman hymyn vaaleus saattaa yllättää!

Hampaiden kiilteen pinnalle voi tarttua värjäytymiä esimerkiksi kahvista, teestä, tupakoinnista tai virvoitusjuomista. Myös jotkin yksittäiset ruoka-aineet, kuten mustikka ja salmiakki voivat aiheuttaa värjäytymiä. Puhdistus- ja valkaisukäyntien jälkeen onkin hyvä muistaa, että näitä aineita myös välttää muutama tunti toimenpiteen jälkeen. Kiille on silloin niin puhdas, että värjäytymät tarttuvat helposti uudelleen.

Hammashoidossa mennään ulkonäköongelmissakin kuitenkin terveys edellä. “Ei kaikilla tarvitse olla hohtavan valkoiset ja täydellisen suorat hammasrivit - tärkeintä ovat terveet hampaat ja ikenet”, Kaj Karlsson huomauttaa. Terve ja puhdas suu voi antaa rohkeutta hymyillä leveämmin ja luonnollisella hymyllä voit tehdä sosiaalisissa tilanteissa positiivisen vaikutuksen.

Jos jokin kohta omissa hampaissa vaivaa, kannattaa keskustella asiasta hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa.