Teimme syksyllä 2022 kyselyn hammashoitopelosta ja asioista, jotka voisivat auttaa pelkopotilasta. Kyselyn mukaan helpotusta tuovat huomioiva henkilökunta, puudutus tai nukutus toimenpiteessä sekä tieto hoidon etenemisestä hoitotilanteessa. Pelkopotilaisiin erikoistunutta hammaslääkäriä on etsinyt 38% vastanneista. Yli puolet on kertonut ajanvarauksen yhteydessä pelostaan – tähän mekin PlusTerveydessä asiakkaitamme kannustamme!

Hammaslääkärimme vastasi kyselyssä nousseisiin ajatuksiin siitä, mitä hammashoitopelolle voidaan tehdä itse tai vastaanotolla.

Hammaslääkäriin tulo kauhistuttaa. Miten minut pelkopotilaana otetaan vastaan?

Kaikkia potilaita kohdellaan hammaslääkärin vastaanotolla lähtökohtaisesti samalla tavalla. Tästä huolimatta on aina hyvä kertoa pelostaan – näin hammaslääkäri on kartalla tilanteesta alusta saakka ja voimme rauhassa jutella ja käydä toimenpiteet läpi sekä pitää taukoa tarvittaessa. Hammaslääkärin näkökulmasta on parasta, jos pystyt reippaasti sanomaan, että pelottaa tai en tykkää yhtään. Hammaslääkärit tapaavat työssään pelkopotilaita joka päivä, joten et todellakaan ole yksin tuntemuksissasi. Pelko on henkilölle itselleen todellista, eikä hammaslääkärin pidä vähätellä sitä. 

Hammaslääkärin näkökulmasta on parasta, jos pystyt reippaasti sanomaan, että pelottaa tai en tykkää yhtään.
 

Usein pelkoa aiheuttaa tunne kontrollin puutteesta. Tätä hammaslääkäri pystyy helpottamaan kertomalla tapahtumien kulusta ennen toimenpidettä ja sen aikana. Hammaslääkäri kertoo potilaalle, että hoidon aika voidaan pitää taukoja ja kättä voi nostaa, jos tulee asiaa. Vastaanottokäyntiin suhtaudutaan ajatuksella, että yhdessä tästä selvitään. Asiakas voi saada halutessaan puudutuksen lisäksi myös rauhoittavan esilääkkeen, jotta toimenpide olisi mahdollisimman stressitön. Toimenpiteitä voidaan tehdä myös nukutuksessa tilanteen niin vaatiessa. Esilääkkeestä ja nukutuksesta voit kysyä lisää toimipisteeltäsi tai hammaslääkäriltäsi.

Voinko itse tehdä mitään auttaakseni omaa hammashoitopelkoani?

Pelon kokemus on tietenkin yksilöllistä, samoin syyt sen takana. Usein hyvät kokemukset ja suositukset leviävät tuttujen kesken. Lähipiirissäsi voi olla muitakin hammashoitopelkoisia – kysy heiltä hyvistä kokemuksista ja vaikka suosituksia hammaslääkäristä. Voit kertoa pelostasi jo aikaa varatessasi.

Netin ja sosiaalisen median keskustelupalstoilta kannattaa sen sijaan pysyä poissa, sillä ne eivät tee mitään hyvää hammashoitopelolle. Palstoille päätyvät aina ne ikävimmät jutut, ja on hyvä muistaa, että jokaisen tilanne on erilainen. Netissä tarinat voivat myös olla liioiteltuja. Hammaslääkäriaseman ajanvaraus tai hammaslääkäri ovatkin nettiä parempia tahoja vastaamaan pelkoa potevan kysymyksiin.

Voit myös miettiä, mikä helpottaisi juuri sinun omaa oloasi. Yksi rentoutuu meditoimalla ennen vastaanottoa, toinen haluaa kuunnella omista kuulokkeista musiikkia toimenpiteen aikana.

Pelottaako hammaslääkärillä käynti minua ikuisesti?

Hyvä uutinen on se, ettei hammashoitopelko ole vääjäämättä ikuista! Tilanne voi muuttua hyvän kokemuksen myötä. Näemme usein työssämme tilanteita, joissa tullaan sisään pelkopotilaina ja lähdetään ulos ihan muina asiakkaina. Ole siis itsellesi kiva ja armollinen hammashoitopelkosi kanssa. Ensimmäinen askel on aina tulla vastaanotolle, josta katsotaan tilannettasi sitten yhdessä eteenpäin. Voit esimerkiksi aloittaa tulemalla hammashoitopelkoisen ensikäynnille.

Ole siis itsellesi kiva ja armollinen hammashoitopelkosi kanssa

 

Hammashoitopelkoisen ensikäynnille voi varata ajan verkossa >

 


PlusTerveys teki kyselytutkimuksen hammashoitopelosta kesän ja syksyn aikana vuonna 2022. Käsittelemme kyselyssä nousseita aiheita kolmen pelkoteemaisen artikkelin sarjassa, ja tämä on sarjan kolmas osa.