Vuotaako ikenet? Näin tunnistat Ientulehduksen.

Vuotaako ikenesi verta hampaita harjatessasi? Vältteletkö hammaslankaa verenvuodon takia? Vuotavat ikenet viittaavat ientulehdukseen, joka on tärkeä hoitaa hyvissä ajoin. Ientulehdusta aiheuttaa hampaiden pinnoille kertynyt plakki ja hammaskivi. Oireita saattaa ilmaantua jo muutaman päivän puutteellisen hammashoidon jälkeen.

Mistä tunnistat ientulehduksen oireet

Jos ien vuotaa hampaita harjatessa, omenaa haukatessa tai muuten, on se selkeä merkki ientulehduksesta. Muita ientulehduksen oireita ovat ikenien punoitus, turvotus, paha maku ja haju suussa.

Terve ien on vaaleanpunainen, tiiviisti kiinni hampaassa eikä se vuoda verta.

Saatat kuitenkin sairastaa ientulehdusta myös oireettomana. Erityisesti tupakointi vähentää ienkudoksen verenkiertoa, minkä vuoksi ikenet eivät välttämättä vuoda.

Ientulehdus on yleinen vaiva

Joka kolmannella suomalaisella aikuisella on tulehdus ikenissä. Jotkut sairaudet, kuten diabetes ja reumasairaudet altistavat ientulehdukselle. Myös syljen koostumukseen ja määrään vaikuttavat lääkkeet, kuten suuta kuivaavat masennuslääkkeet altistavat ientulehdukselle. Osa verenpainelääkkeistä aiheuttaa ienkudoksen liikakasvua, mikä vaikeuttaa ikenien pitämistä puhtaana ja altistaa tämän vuoksi ientulehdukselle.

Purentakiskot ja hampaiden oikomislaitteet tuottavat haasteita hampaiden kotihoitoon ja keräävät bakteereja. Kiskojen ja oikomislaitteiden puhtaudesta tuleekin pitää säännöllisesti huolta.

Ientulehdus on haitallinen koko elimistölle

Tulehtuneiden ikenien alla on pahimmillaan kämmenen kokoinen märkäpesäke, josta leviää verenkiertoon vaarallisia bakteereja.  Bakteerit kiinnittyvät verisuonten seinämiin ja vaurioittavat suonten sisäpintaa tehden tukoksia. 

Niinpä hoitamaton ientulehdus altistaa sydän- ja aivoinfarktille. Ientulehduspotilaalla on jopa nelinkertainen riski saada infarkti. Bakteerien leviämisvaaran vuoksi esimerkiksi tekonivelleikkauksia ei tehdä potilaalle, jonka suu ei ole kunnossa. Hoitamaton ientulehdus saattaa edetä hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavaksi parodontiitiksi.

Miten ientulehdusta hoidetaan

Ientulehdusta hoidetaan tyypillisimmin hammaskiveä poistamalla. Hammaslääkäri tai suuhygienisti poistaa syljen mineraaleista ja plakista muodostuneen hammaskiven raaputtamalla tai ultraäänellä. Hammaskiveen vaikuttavan syljen koostumus on jokaisella erilainen ja myös hammaskiven poistovälit ovat yksilöllisiä. Jollekin riittää hammaskiven poisto kerran vuodessa ja toinen joutuu käydä poistattamassa hammaskiveä muutaman kuukauden välein. Hammaskiveä on saattanut kertyä myös hammasta ympäröivän ientaskun sisään, mikä on vaikeammin poistettavissa. 

Tulehtuneista ikenistä saatetaan ottaa bakteerinäyte ja määrätä tarvittaessa potilaalle antibiootteja ientulehduksen hoitoon.

Ehkäise ientulehdusta huolellisella kotihoidolla

Hampaiden huolellinen kotihoito on paras keino ehkäistä ientulehdusta. Myös terveellinen ruokavalio vaikuttaa ienkudoksen kuntoon, kun taas sokeri ja jatkuva napostelu lisäävät haitallisten bakteerien kasvua suussa. Ientulehdus iskee ensin hammasväleihin. Jos ikenet vuotavat hampaita puhdistaessa, on hammaspesua tehostettava. Vuotavat ikenet ovat harvoin merkki liian voimakkaasta harjaamisesta.
Poista hampaiden ja ikenien pinnalle syntyvä plakki harjaamalla hampaat ja ienrajat kahdesti päivässä sekä puhdistamalla hammasvälit langalla, tikulla tai hammasväliharjalla kerran päivässä.

Jos verenvuoto ei rauhoitu huolellisella kotihoidolla viikossa, kannattaa varata aika hammaslääkäriasemalle.