CAD on lyhenne sanoista Computer-Aided Design ja CAM taas sanoista Computer-Aided Manufacturing. Yleisin käytössä oleva CAD/CAM-laitteisto on nimeltään CEREC, ja siksi puhutaan myös CEREC-paikkauksesta. CAD/CAM-laitteistoa hyödynnetään sekä keraamisen paikan, ja esimerkiksi hammaskruunun, suunnittelussa että valmistuksessa.

Keraaminen CAD/CAM-paikkaus käytännössä

Keraamisessa CAD/CAM-paikkauksessa paikattava hammas ensin hiotaan, minkä jälkeen se kuvataan kameralla eli skannataan tarkasti. Tällöin suusta ei tarvitse erikseen tehdä jäljennöksiä jäljennösaineella. Skannauksen jälkeen tietokoneelle tallennetaan hampaan tai hampaiden kolmiulotteiset (3D) mallit. Tietokoneohjelmaa apunaan käyttäen hammaslääkäri tai hammasteknikko suunnittelee asiakasta varten juuri oikeanmuotoisen paikan. Lopullinen paikka valmistetaan suunnitellun 3D-mallinnoksen perusteella jyrsintä käyttäen. Keraamisten paikkojen valmistukseen käytetyt jyrsimet ovat erittäin tarkkoja.

Kun keraaminen paikka on valmistettu jyrsimellä, hammaslääkäri kiinnittää sen hampaaseen ja tekee mahdolliset viimeistelyt, kuten kiillotuksen. Lopputuloksena asiakas saa hampaastaan luonnollisen, kestävän ja hyvin toimivan. Keraaminen paikka on usein valmis käyttöön heti kiinnityksen jälkeen.

Mahdollista jopa yhdellä hoitokäynnillä

CAD/CAM-tekniikalla valmistettavat keraamiset paikat valmistetaan joko hammaslaboratoriossa tai sellaisilla hammaslääkäriasemilla, joista löytyy tähän tarvittava laitteisto. Hammaslaboratoriossa paikan valmistaa hammasteknikko, jolle hammaslääkäri lähettää jäljennöksen paikattavasta hampaasta. Tällöin hammaslääkärissä tarvitaan yleensä kaksi hoitokäyntiä: toinen jäljennöksen ottoa ja toinen paikan kiinnitystä varten. Jos hammaslääkäri voi käyttää esimerkiksi CEREC-laitteistoa omalla vastaanotollaan, voi paikkaus onnistua vain yhden hoitokäynnin aikana!

Tiedustele paikkausvaihtoehtoja sinulle sopivalta hammaslääkäriasemaltamme!

Tutustu myös näihin palveluihin