Viisaudenhampaat ovat kolmansia poskihampaita, jotka usein poistetaan, mikäli ne aiheuttavat oireita. Viisaudenhampaan poisto saattaa kuitenkin jännittää, minkä vuoksi olemme koonneet tähän artikkeliin vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Millaisia oireita viisaudenhammas aiheuttaa?

Viisaudenhammas voi aiheuttaa oireita sekä puhjettuaan että ilman puhkeamista. Mahdollisia oireita ovat:

  • Kipu, särky
  • Suun alueen turvotus
  • Pahanhajuinen hengitys, paha maku suussa
  • Märkävuoto
  • Suun avaamisen rajoittuneisuus, nielemisen vaikeus
  • Yleisoireet, kuten kuume

Milloin viisaudenhammas pitää poistaa?

Viisaudenhammas on yleensä hyvä poistaa. Poisto on tarpeellista, jos:

  • Hammas ei mahdu suuhun
  • Puhkeamattomassa tai osittain puhjenneessa viisaudenhampaassa on tulehdus
  • Hampaan puhkeaminen on vaikeaa
  • Viisaudenhampaalla on suuonteloyhteys viereisen hampaan taskun kautta
  • Puhkeamattomassa hampaassa on leukakystamuutos
  • Hampaan juuret ovat kasvamassa alaleuan tuntohermon alueelle, jolloin oikea-aikaisella poistolla estetään hermovaurion synty

Poistopäätös viisaudenhampaasta tulisi tehdä viimeistään 25-vuotiaana, koska sen jälkeen hampaan puhkeamista ei enää tapahdu. Poisto myös vaikeutuu iän myötä, paraneminen hidastuu ja komplikaatioiden määrä lisääntyy.

Viisaudenhampaan vieruskudoksen tulehdus muodostaa infektiofokuksen ja voi toimia esteenä nivelproteesin asettamiselle, sekä sädehoidon, osteoporoosi- tai syöpähoidon lääkitysten aloittamiselle. Tulehdus ylläpitää myös elimistön matala-asteista tulehdusta. Tulehduskudoksen kautta mikrobit voivat levitä elimistöön ja aiheuttaa kudosvaurioita esimerkiksi sepelvaltimoissa, sydämen läpissä tai aivoverisuonissa.

Milloin viisaudenhammasta ei tarvitse poistaa?

Joskus viisaudenhammas ei aiheuta lainkaan ongelmia, jolloin sitä ei tarvitse poistaa. Viisaudenhampaat on kuitenkin hyvä tarkistuttaa hammaslääkärillä, sillä hammaslääkäri voi arvioida, voiko hammas mahdollisesti aiheuttaa ongelmia myöhemmin. Viisaudenhammasta ei kuitenkaan lähtökohtaisesti tarvitse poistaa, mikäli:

  • Sinulla ei ole minkäänlaisia oireita hampaan alueella
  • Hammas on kokonaan puhjennut, puhdistettavissa ja hyödyllinen purennalle
  • Hammas on kokonaan luun sisällä

Miten viisaudenhammas poistetaan?

Viisaudenhammas voidaan poistaa joko vetämällä tai leikkaamalla riippuen siitä, onko se täysin näkyvissä. Jos hammas on täysin näkyvissä, alue puudutetaan ja hammas vedetään pois. Jos hammas taas ei ole näkyvissä, alue puudutetaan ja viisaudenhammas poistetaan leikkaamalla. Hammaslääkäri tekee aina yksilöllisen, yksityiskohtaisen suunnitelman viisaudenhampaan poistamisesta ja käy sen kanssasi läpi ennen toimenpidettä. Tarvittaessa laaditaan lähete erikoishammaslääkärille hampaan poistoa varten.

Paljonko viisaudenhampaan poisto maksaa?

Hampaan poiston hinta on alkaen 111 euroa PlusTerveydessä ennen Kela-korvausta. Tarkka hinta määräytyy aina hoitosuunnitelman mukaan.

Sattuuko viisaudenhampaan poisto?

Viisaudenhammas poistetaan aina paikallispuudutuksessa, jolloin toimenpide on kivuton. Leukoja voi särkeä toimenpiteen jälkeen, mutta oireet helpottavat melko nopeasti. Särkyyn on hyvä käyttää kivunlievitystä, kuten särkylääkettä. Toisinaan tulehtuneen hampaan yhteydessä määrätään antibioottikuuri.

Kuinka kauan toipuminen kestää?

Jos viisaudenhammas on poistettu vetämällä, kipua voi esiintyä päivän tai kaksi. Leikkauksen jälkeen leukoja voi särkeä ja turvottaa noin 2–4 päivää. Kipua voi lievittää särkylääkkeillä. Mikäli särky jatkuu pitkään tai alkaa uudelleen, ota yhteyttä hammaslääkäriisi. Toipumisen aikana haavaa ja haavakuopan verihyytymää tulee varoa, mutta ruokailujen jälkeen poistokuopan alue on hyvä huuhdella varovasti vedellä. Noudata aina hammaslääkäriltä saamiasi jälkihoito-ohjeita.

Mitä jos viisaudenhampaan poisto pelottaa?

On hyvin tyypillistä, että viisaudenhampaan poisto jännittää. Voit kertoa hammaslääkärillesi pelostasi, jolloin hän osaa sen huomioon ja voitte keskustella pelostasi. Hammashoitotoimenpiteet ovat usein mahdollisia myös nukutuksessa, joten voit kysyä hammaslääkäriltäsi mahdollisuudesta. Myös rentouttava esilääkitys on mahdollinen viisaudenhampaan poistoa varten.

 

Varaa aika hammashoitoon