Tupakointi on muiden terveyshaittojensa lisäksi merkittävä suusairauksien, kuten suusyövän ja parodontiitin, riskitekijä. Tupakka heikentää suun puolustusjärjestelmää, ikenien verenkiertoa ja suun haavojen paranemista. Tupakointi aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä, hampaiden ja proteesien värjäytymistä sekä heikentää hammasimplanttihoidon ennustetta. Samat haittavaikutukset koskevat myös muita tupakkatuotteita, kuten nuuskaa.

Tupakoidessa tupakansavu tulee ensimmäisenä suuonteloon, jossa savun sisältämät haitalliset yhdisteet voivat aiheuttaa muun muassa suun limakalvojen pintasolujen mutaatiota. Pahimmillaan seurauksena voi olla syöpä.

Tupakka ja suusyöpä

Tupakka on tärkein suusyövän riskitekijä. Tupakan ja alkoholin yhteisvaikutus moninkertaistavat suusyöpäriskin. Suusyöpä kehittyy yleisimmin kieleen, suunpohjaan tai ikenelle. Suusyöpä ilmenee useimmiten haavaumana, joka ei parane parissa viikossa. Myös vaalea tai punainen laikku suussa saattaa olla suusyöpää. 

Hammaslääkäri pystyy hammastarkastuksen yhteydessä havaitsemaan suun muutokset ja ohjaamaan tarvittaessa eteenpäin tutkimuksiin.

Tupakka ja iensairaudet

Tupakoitsijalla on kohonnut riski sairastua hampaiden kiinnityskudossairauteen, parodontiittiin. Tupakointi heikentää ikenien normaalia verenkiertoa, uusiutumista ja puolustussolujen toimintakykyä bakteereita vastaan. Ientulehdus pääsee etenemään pitkälle ilman tulehduksesta kertovaa verenvuotoa ja saattaa edetä parodontiitiksi asti. Tupakointi aiheuttaa muutoksia myös hampaita ympäröivän leukaluun puolustuskykyyn ja uusiutumiseen, minkä johdosta luu vetäytyy hampaiden ympäriltä.

Tupakka ja hammasimpantit

Hammasimplantin luutuminen leukaluuhun on tupakoitsijoilla tavanomaista heikompaa. Hoidon onnistumisen kannalta onkin tärkeää lopettaa tupakointi. Vaikka hammasimplantin asentaminen onnistuisikin, on tupakoitsijan riski hammasimplantin menettämiselle noin kaksinkertainen tupakoimattomiin verrattuna.

Nuuska ja muut tupakkatuotteet

Myös nuuska on erittäin haitallista suun terveydelle. Kuten tupakointi, nuuska voi aiheuttaa ientulehduksen ja näin myös parodontiitin sekä nostaa suusyövän riskiä. Nuuska aiheuttaa myös ienvetäytymiä ja limakalvomuutoksia, kuten niin sanottua norsunnahkaa, eli limakalvon paksuuntumista. Nuuska sisältää myös paljon syöpää aiheuttavia aineita, ja nuuskankäytöllä on yhteys muun muassa ruoansulatuskanavan syöpiin, kuten ruokatorvi- ja mahasyöpään. Syöpäriskit koskevat myös muita tupakkatuotteita, kuten sähkötupakkaa.

Mitä hyötyä on tupakanpolton lopettamisesta?

Tupakoinnin lopettaminen parantaa maku- ja hajuaistia, hengitys raikastuu ja ikenien sekä limakalvojen verenkierto paranee. Suun terveys paranee ja riski sairastua lukuisiin eri sairauksiin pienenee.

 

Tupakoivilla iensairaudet etenevät monesti oireettomina, ja huomataan parhaiten vasta hammaslääkärin vastaanotolla. Suun limakalvot, ikenet ja hampaat tutkitaan hammastarkastuksessa. Jos oman suun terveydentila mietityttää, varaa aika hammastarkastukseen.