Suun ja hampaiden terveys vaikuttavat suoraan elämänlaatuun. Hyvään elämänlaatuun kuuluu kivuton suu ja riittävä pureskelukyky. Suu ja hampaat ovat myös merkittävä osa ulkonäköä ja sosiaalista kanssakäymistä. Lisäksi suun terveys on yhteydessä ihmisen kokonaisterveyteen.

Hyvä suuhygienia on tärkeää

Suuhygieniasta on tärkeää huolehtia myös ikääntyessä. Parasta suun terveydestä huolehtimista on säännöllinen kotihoito, terveyttä edistävä ruokavalio ja säännölliset hammaslääkärikäynnit.

Käsien motoriikan, näkökyvyn tai muistin heikkeneminen vaikuttavat kuitenkin myös kykyyn huolehtia suun ja hampaiden puhtaudesta, jolloin hammaskarieksen ja ientulehduksen riskit lisääntyvät. Tällöin tarvitaan apua suun terveydestä huolehtimiseen.

Ikääntymisen vaikutukset suuhun

Suussa tapahtuu iän mukana biologisia muutoksia: suun limakalvot ohenevat, hampaat leukaluuhun kiinnittävät säikeet jäykistyvät, ikenet vetäytyvät ja hampaiden purentavoima heikkenee.

Erityisesti monet lääkkeet aiheuttavat suun kuivuutta, joka lisää hampaiden reikiintymisriskiä. Reikiä muodostuu erityisesti ikenien alta paljastuneeseen juuren pintaan, jossa ei ole kiilteen suojaa. Niin sanottu juurikaries etenee usein nopeasti ja voi johtaa hoitamattomana hampaan katkeamiseen. Hampaiden tuntoherkkyys vähenee iän myötä, jolloin reiät saattavat kasvaa suuriksi ilman kiputuntemuksia.

Kiiretöntä ja yksilöllistä hoitoa

Säännölliset hammastarkastukset ovat myös ikääntyvälle tärkeitä. Ikääntyneen suun hoidossa painotetaan suun ja mahdollisten proteesien puhtautta, jolloin saadaan ehkäistyä hampaiden reikiintymistä ja erilaisia tulehduksia. Hammaslääkärissä havaitaan myös piilevät ja oireettomat suun tulehdukset, jotka vaikuttavat yleisterveyteen.

Kun ikää karttuu, on tärkeää antaa hoidolle enemmän.

Hammaslääkärissä on tärkeää varata aikaa myös keskustelulle ja lääkityksen läpikäymiseen. Teemme PlusTerveydessä hammastarkastuksen jälkeen yksilöllisen hoitosuunnitelman, jossa tarjoamme eri hoitovaihtoehtoja. Tarjoamme myös protetiikkaan erikoistuneen hammaslääkärin palvelut, jolloin voit varmistua ratkaisujemme turvallisuudesta, purennallisesta toimivuudesta sekä esteettisesti toimivasta lopputuloksesta. 

Varaa aika lähimmälle hammaslääkäriasemallesi.