Hampaiden valkaisu on yksi keino kohentaa omaa ulkonäköään. Oman suun terveydellä ja hampaiden estetiikalla on yllättävän suuri merkitys itsetuntoon ja siihen, että uskaltaa hymyillä ja nauraa luonnollisesti.

Jokainen meistä on oma yksilönsä ja tämä pätee myös suuhun ja hampaisiin. Osalla meistä on esimerkiksi luonnostaan tummemmat hampaat, mutta myös omilla elintottumuksilla on paljon vaikutusta hampaan sävyyn. Hampaiden valkaisu tehoaa paitsi hampaiden pinnoille jumittuneisiin värjäytymiin myös luonnostaan tummemman hampaan sävyyn. Ja ohjeita noudattamalla tulos on kestävä. Hampaiden valkaisussa on tärkeä pitää mielessä terveys ja turvallisuus. Kun on suusta kyse, mennään estetiikassakin terveys edellä. Siispä kohta 1 on: 

1. Hampaiden valkaisu tehdään terveeseen suuhun 

Ennen kuin hampaat valkaistaan, tulee tarkistaa suun kunto. Kolme askelta valkaisun edellyttämään terveeseen suuhun ovat:

  • Paikatut reiät 
  • Terveet ikenet 
  • Puhtaat hampaan pinnat – hammaskivi ja mahdolliset värjäytymät, kuten tupakan tai kahvin jäljet, poistetaan ennen valkaisua.
     

Miksi näin? Hammaskivi estää valkaisuaineen tehon ja avoimet reiät taas aiheuttavat vihlontaa hoidon aikana. Hampaisen valkaisun jälkeen ei myöskään voi heti tulla paikkaushoitoon. Lisäksi ennen valkaisua on hyvä huomioida, että suussa olevat paikat, kruunut, proteesit ynnä muut eivät vaalene valkaisun myötä.  

2. Hampaiden valkaisun voi tehdä vastaanotolla tai kotona 

Oikein tehtynä suurin ero vastaanotolla ja kotona tehtävän hampaiden valkaisun välillä on aika. Vastaanotolla valkaisun tekee suunhoidon ammattilainen ja se vie aikaa noin kaksi tuntia. Valkaisu on kuitenkin näppärä tehdä kotona myös itse, kun siihen saa turvalliset aineet sekä hyvät ohjeistukset suuhygienistiltä tai hammaslääkäriltä. Kotivalkaisu vie aikaa noin 1-1,5 tuntia päivässä. Peräkkäisten valkaisupäivien määrään vaikuttavat lähtötilanne ja haluttu tulos. Yleensä hampaiden valkaisu kotona vie yhteensä 5-14 päivää.

Hampaiden valkaisuun kuluvan aikaeron taustalla on valkaisuaineiden vahvuus. Ammattilaisen tekemään valkaisuun voidaan käyttää suurempia määriä valkaisevia aineita. Kotivalkaisuissa samaan lopputulokseen päästään käyttämällä valkaisulusikoita/-muotteja ja pienempää määrää vaikuttavaa ainetta. Keinoja voi myös yhdistää, eli ylläpitää vastaanotolla tehtyä hampaiden valkaisua kotikeinoin - ammattilaiselta saatujen ohjeiden mukaan tietenkin.

Tutustu tarkemmin hampaiden valkaisupalveluihimme täällä.

3. Ole tarkkana 

On monia tuotteita ja tapoja, joilla luvataan valkoisempia hampaita, vinkkejä toisen perään. Joihinkin niistä voit luottaa, mutta ole tarkkana. Kotona käytettävien valkaisuaineiden tulee olla tutkittuja ja turvallisia käyttää. EU-direktiivit määrittävät Suomessa käytettävien tuotteiden enimmäisvahvuudet. Tuotteissa pitää olla CE-merkintä. Lisäksi hampaiden valkaisuja ei pidä tehdä liian usein, jotta hampaan kiille ei vaurioidu.

Hampaiden valkaisuja ei pidä tehdä liian usein, jotta hampaan kiille ei vaurioidu.

Kiilteen vaurioituminen on monen valkaisuvinkin riskinä. Esimerkiksi happamat aineet, kuten hedelmät tai viinietikat, tai hankaavat aineet sekä toimenpiteet heikentävät hampaan kiillettä. Jos hampaissa olevia värjäytymiä tai tummentumia yrittää hangata pois, voi lopulta hangata pois hampaan kiillettä. Kiilteen alla oleva hammasluu on hammaskiillettä tummempaa. Hankaavia ainesosia voi jopa löytyä joistakin valkaisua lupaavista hammastahnoista. Liian voimakkailla valkaisuaineilla taas suuhun voi tehdä pahoja vaurioita. Turvallisinta on ostaa valkaisuaineet hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolta.

 

Jotta voimme varmistaa, että valkaisu tehdään terveeseen suuhun, aloitetaan hampaiden valkaisu arviointikäynnillä. Samalla voimme miettiä juuri sinulle parhaiten sopivan menetelmän kirkkaan hymyn saavuttamiseen. Varaa aika hampaiden valkaisun arviointikäynnille >