Tilastoissa näkyy, että nuorilla tapahtuu usein notkahdus hampaiden hoidossa, kun he jäävät pois kontrolloidummasta opiskeluaikaisesta hammashuollosta, ja hammaslääkäriin hakeutumisesta pitää itse ottaa vastuu.

PlusTerveyden Kaj Karlsson muistuttaa, että vaikka koko kouluajan olisi pärjännyt hyvin ilman suurempia hammasongelmia, saattaa pidemmällä välillä ilman hammastarkastusta tapahtua yllättäviäkin muutoksia.

Vaikka mitään vaivoja ei olisikaan, tärkeää on pitää tietty säännöllisyys siinä, että aina välillä joku kurkkaa suuhun. 

Myös nuorten aikuisten yleinen ongelma on ientulehdus. Aikuisilla suomalaisilla yli 70 % prosentilla on ientulehdusta ja 30 %:lla kiinnityskudosmuutoksia eli syvemmälle mennyttä tulehdusta, jolla voi olla pitkäaikaisia elimistöä rasittavia vaikutuksia. Ientulehduksen - ja hammaslääkärin - pystyy pitämään itse loitolla tunnollisella puhdistamisella. Karlssonin mukaan hyvä sääntö on 5 minuuttia puhdistusta päivässä. 2 minuuttia hampaiden pesua fluoritahnalla aamuin ja illoin sekä minuutin mittainen huolellinen hammasvälien läpikäynti langalla tai muulla välineellä.

"Suuhygienistin tai hammaslääkärin kanssa kannattaa käydä läpi, mikä puhdistusväline on juuri sinulle paras ja miten sitä käytetään, sillä oikea puhdistustekniikka on myös tärkeää", Karlsson neuvoo.