Ientulehdus 

Ientulehdus on yleinen vaiva. Tulehtunut ien oireilee verenvuotona esimerkiksi hampaiden harjaamisen yhteydessä. Ien voi olla myös punoittava ja hieman turvonnut. Ien tulehtuu, kun haitalliset bakteerit kertyvät plakiksi ienrajaan ja hammasväleihin. 

Ientulehdusta voi ehkäistä hyvällä kotihoidolla. Lisäksi terveellinen ruokavalio auttaa pitämään ienkudoksen terveenä, sillä esimerkiksi sokerit ja jatkuva napostelu kerryttävät haitallisia bakteereja suuhun. Huolelliseen hampaiden omahoitoon kotona kuuluvat hampaiden pesu kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla sekä hammasvälien puhdistus. Verta vuotavia ikeniä ei pidä suuta puhdistaessa varoa – päinvastoin. 

Ientulehdus voi olla suussa myös oireeton. Muun muassa tästä syystä hammaslääkärin tarkastuksessa kannattaa käydä säännöllisesti, jotta ientulehdus voidaan havaita ja hoitaa ajoissa. Hammaslääkärisi Rotuaarin Hammaslääkäreillä neuvoo mielellään juuri sinulle sopivat kotihoitovälineet.  

Hammaslääkärin vastaanotolla huomataan myös ikenenalainen bakteeriplakki. Puutteellinen hammashoito kerryttää bakteeriplakkia ikenen alle, mikä tuhoaa hampaan kiinnitystä. Näin ollen hoitamaton ientulehdus voi johtaa parodontiittiin, eli hampaiden kiinnityskudosten menetykseen. 

Parodontiitti 

Parodontiitti tarkoittaa hampaan kiinnityksen menettämistä. Se on krooninen tulehdussairaus, jossa hampaiden kiinnityskudokset alkavat tuhoutua. Tuhoutumisen myötä parodontiitti voi johtaa hampaiden menetykseen. Parodontiitti on maailmanlaajuisesti kuudenneksi yleisin sairaus, jota sairastaa noin 11% väestöstä. 

Parodontiitti on merkittävästi yhteydessä ihmisen kokonaisterveyteen. Kokosimme siitä esimerkkejä:  

  • Parodontiitti lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä sekä aivoinfarktin riskiä. 
  • Parodontiittia sairastavilla henkilöillä on suurempi riski sairastaa myös psoriasista. 
  • Tupakoinnin tiedetään altistavan parodontiitille. 
  • Raskaudenaikainen parodontiitti lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja vauvan pientä syntymäpainoa. 
  • Diabeetikot ovat suurentuneessa riskissä sairastua parodontiittiin. Säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat tärkeitä henkilöille, joilla on diabetes tai diabeteksen esiaste tai muu yleissairaus. 
  • Myös metabolista oireyhtymää sairastavat ovat suuremmassa riskissä sairastua parodontiittiin. 


Parodontiitin aiheuttama kudostuho on pysyvää mutta hyvä kotihoito ja säännöllinen hammaslääkärin vastaanotolla toteutettu ylläpitohoito auttavat estämään parodontiitin etenemistä. Parodontiitti voi alkuvaiheessa olla oireeton tai oireet voivat olla vähäisiä. Parodontiitti voidaan todeta ainoastaan hammaslääkärin tekemän tutkimuksen perusteella. 

Varaa aika verkossa ja tule vastaanotollemme tarkistamaan suusi kunto. Käynnin yhteydessä kerromme mielellämme, mitkä ovat sinulle parhaat keinot hampaiden omahoitoon kotona.