

Kaikissa parisuhteissa esiintyy ongelmia aika ajoin, eikä ne aina ole kovinkaan vakavia. Ongelmista selvitään puhumalla ja ne eivät välttämättä koskaan etene kriisiksi. Joskus taas ongelmat etenevät niin pitkälle, että niistä ei päästä enää yli ilman apua. Tällaisessa tilanteessa voi ammattilaisen avusta olla huomattavaa hyötyä.
Kriisin parisuhteessa voi aiheuttaa moni asia, yleisimpiä syitä ovat läheisyyden, rakkauden tai luottamuksen katoaminen, jatkuva riitely, uskottomuus, mustasukkaisuus, seksuaaliset ongelmat, päihteiden käyttö ja väkivalta. Kriisitilanteissa on hyvä usein harkita tarkasti, miten tilanteessa halutaan edetä ja mitä suhteelta kaivataan. Parisuhdeterapia auttaa paria tunnistaman ja käsittelemään kriisiä ja sen taustoja.
Pariterapiassa tarkastellaan parin vuorovaikutusta ja siihen liittyviä haasteita. Terapia luo uusia näkökulmia, joiden avulla pari voi ymmärtää paremmin suhteensa ongelmia ja kehittämään niitä. Pariterapiassa voi käydä yksin tai parin kanssa. Kriisi suhteessa voi johtua yksilön henkilökohtaisesta mielenterveyden hyvinvoinnista, jolloin sitä hoitamalla voi parisuhteenkin ongelmat helpottaa. Kriisi suhteessa voi myös aiheuttaa mielenterveyshäiriöitä kuten ahdistuneisuutta, jota pystytään hoitamaan samalla.
Pariterapiassa käsitellään molempien osapuolien vanhoja pettymyksiä entisissä ja nykyisessä suhteessa sekä niistä syntyviä ajatuksia ja toiveita, joita he tuovat suhteeseen. Kaikkien historia on erilainen ja vanhat mieltä painavat asiat voivat olla turhana painolastina suhteessa. Usein tarvetta terapialle synnyttää myös terveen viestinnän puute suhteessa. Keskustelu ei lähde käyntiin kotona tai muuttuu aina riidaksi ja näin ongelmaa ei pystytä käsittelemään ilman ulkopuolista apua.
Parisuhdeterapiassa pyritään auttamaan kriisiin ajautunutta paria luomaan yhteistä ymmärrystä ongelmien tilasta ja taustoista. Todellinen muutos vaatii motivoituneen parin, jossa molemmat osapuolet ovat sitoutuneet hoitamaan suhteen ongelmia.