Kesällä on ihana herkutella tuoreilla marjoilla ja hedelmillä, raikkailla salaateilla ja virkistävillä juomilla. Moni ajattelee syövänsä terveellisesti, mutta mustikoitakaan ei kannata napsia jatkuvasti. 

Harva tulee ajatelleeksi, että tuoreissa kotimaisissa kesäherkuissa olisi mitään vikaa. Karkit ja limsathan ne tekevät hampaille haittaa. Hampaiden kiille on kuitenkin vaarassa aina, kun suuhun laittaa jotain vähänkin hapanta. Hammaslääkäri Kaj Karlsson PlusTerveydestä muistuttaa, että liian tiheään syödyt kasvikset, hedelmät ja marjat kuluttavat hampaita.

Yhä yleistyvä vaiva on nimenomaan kiilteen vaurioitumisesta johtuva hampaiden eroosio.

Raikkaaksi kesäjuomaksi valikoituu monella kupliva kivennäisvesi. "Hiilihappo ei ole hampaille haitallista, mutta kivennäisvesi, joka maistuu kevyesti mansikalle, on jo hapanliuos", Karlsson toteaa. Myös piknikille salaattievästä valitessa kannattaa muistaa hampaat. "Hampaan pintaa saa helposti kulutettua syömällä paljon salaattia ja lisäämällä vielä sitruunamehua tai etikkaa kastikkeeksi."

Happamat ruuat eivät tee reikiä, mutta liuottavat hampaan pintaa. Pahimmassa tapauksessa koko hammaskiille liuottuu pois hampaan pinnalta. Tällöin tuho ulottuu kiilteen alla olevaan kerrokseen, hampaan luuhun, joka on paljon pehmeämpää ja herkempää. "Niistä voi tulla sekä esteettisiä että toiminnallisia ongelmia, kuten purennan madaltumista", Karlsson kertoo.

Hammaslääkärin 6 vinkkiä: Näitä et ehkä tullut ajatelleeksi 

  1. Älä napostele liian usein happamia ruokia, kuten kasviksia, marjoja ja hedelmiä, vaikka ne ovat muuten terveellisiä. Anna syljen korjata tilannetta noudattamalla säännöllisiä ateriavälejä.
  2. Pieni pala kovaa juustoa neutraloi suuta aterian jälkeen. 
  3. Pese hampaat mieluummin ennen aamupalaa. Näin et anna bakteereille turhaan ravintoa. Hammastahnan fluori kovettaa kiillettä sopivasti ennen ateriaa. Älä pese hampaita myöskään heti aterian jälkeen.
  4. Ientulehdus voi olla salakavala ja aiheuttaa haittoja koko elimistölle. Jos ien vuotaa verta, se on jo tulehtunut ja silloin puhdistamista pitäisi lisätä eikä vähentää. Tupakoitsijan ikenet saattavat näyttää petollisen terveiltä, koska ne eivät vuoda verta, mutta tulehdusta on vaikea hoitaa.
  5. Hampaat värjäytyvät kahvista, teestä ja punaviinistä herkemmin, jos ne on huonosti harjattu. Kiiltävän, puhtaaseen hampaaseen väri ei tartu yhtä helposti.
  6. Käy hammaslääkärissä säännöllisesti, vaikka sinulla ei olisi ollut ikinä reikiä tai muita oireita. Hammaslääkäri tarkistaa myös ikenet ja limakalvot eli sen, että suu on muuten terve. Täältä voit katsoa vapaat ajat hammaslääkäreillemme >

Terveellisiä herkkuja saa siis syödä hyvillä mielin, kunhan huolehtii sopivasta tahdista!