Alkoholin käyttö aiheuttaa suussa monia ongelmia, joita voi ehkäistä vähentämällä juomista. Yleisimpiä alkoholin aiheuttamia haittoja ovat suun kuivuminen, limakalvomuutokset, hampaiden syöpyminen ja suusyöpä, jonka riskiä alkoholi ja tupakka yhdessä lisäävät.

Alkoholi kuivattaa suuta

Kuiva suu altistaa limakalvovaurioille ja tulehduksille, erityisesti hiivasienten aiheuttamille tulehduksille ja suupielten haavaumille. Alkoholi kuivattaa suun limakalvoja sekä vaikuttaa sylkirauhasiin ja vähentää syljen eritystä. Kuiva suu voi tuntua kipeältä, limakalvoja kirvelee ja kielellä saattaa olla polttava tunne.

Limakalvomuutokset

Alkoholi aiheuttaa limakalvomuutoksia, esim. leukoplakiaa. Leukoplakia näkyy limakalvolla vaaleana muutoksena, joka ei lähde pois rapsuttamalla. Sitä voi esiintyä kielessä, poskilla tai ikenissä. Leukoplakia voi olla suusyövän esiaste, joten sen on tärkeää olla hammaslääkärin seurannassa.

Alkoholi ja suusyöpä

Runsas alkoholin käyttö on tupakoinnin ohella suusyövän merkittävin riskitekijä.

Erityisesti alkoholi ja tupakointi yhdessä lisäävät suusyövän sekä iensairauksien riskiä. Suusyöpä kehittyy yleisimmin kieleen, suunpohjaan tai ikenelle. Suusyöpä ilmenee useimmiten haavaumana, joka ei parane parissa viikossa. Myös vaalea tai punainen laikku suussa saattaa olla suusyöpää. 

Hammaslääkäri pystyy hammastarkastuksen yhteydessä havaitsemaan suun muutokset ja ohjaamaan tarvittaessa eteenpäin tutkimuksiin.

Alkoholi ja hammaseroosio

Happamat alkoholijuomat, erityisesti viinit ja siiderit, aiheuttavat hampaiden pinnan syöpymistä eli hammaseroosiota. Hapot liuottavat ja pehmentävät hampaan pintaa, jolloin se on altis kulumiselle. Runsas alkoholin käyttö lisää usein närästyksen tapaisia oireita, tällöin suuhun nousevat mahanesteet lisäävät myös eroosiovaurioita. Eroosio tuntuu vihlovina hampaina, hampaiden pinta voi muuttua mattamaiseksi ja hampaat saattavat kulua ja lyhentyä. Eroosion syövyttämää hammaskudosta ei saa takaisin.

Oman suun terveyden edistäminen alkaa hammastarkastuskäynnillä. Tarkastukseen voi varata ajan verkossa >