Elämän eväät lapsuudesta

Kannamme mukanamme oman lapsuutemme ydinperheen malleja, tapoja ja ajatuksia. Elämän eväät pakataan reppuumme jo lapsena.

Parisuhteessa saamme mahdollisuuden tarkastella, millaisia suhdemalleja kuljetamme mukanamme. Ne tulevat näkyviin siinä, miten toimin riitatilanteissa tai miten näytän tunteitani. Osaanko turvautua toiseen vai onko minut kasvatettu pärjäämään omillani. Kestänkö erimielisyyksiä ja riitoja uskoen, että niitä ratkotaan yhdessä vai pakenenko paikalta.

Parisuhde on kasvun mahdollisuus

Hyvässä ja turvallisessa suhteessa ihminen saa kasvaa vahvaksi omaksi itsekseen. Turvallisessa suhteessa saa tuoda ajatuksia ja tunteita julki pelkäämättä hylätyksi tulemista. Saa olla eri mieltä, pettynyt, surullinen tai vihainen. Parisuhteessa voi opetella näyttämään tunteitaan ja puhumaan, vaikka se tuntuisi vaikealta eikä siihen olisi tottunut.

Vaikka meillä on mukanamme lapsuuden malleja, aikuisessa suhteessa voi tarkastella, mitä haluan kantaa mukanani, mistä haluan luopua ja mitä haluan tilalle. Millainen oikeastaan olen suhteessa silloin, kun reagoin tilanteisiin omien tunteideni ja arvojeni ohjaamana, kykenen pysäyttämään automaattiset reaktiot tai toimintamallit ja pysähdyn aidosti miettimään?

Jos olen aiemmin ajatellut tai uskonut, etten ole hyvä puhumaan vaikeuksista, onko se todella niin ja onko se ajatus, jota haluan kantaa mukanani. Entä jos en vain ole tottunut puhumaan, koska olen kokenut, ettei kukaan kuule tai olen pelännyt, että vaikeiden asioiden puhumisesta seuraa vielä isoja harmeja.  Turvallisessa parisuhteessa voi haastaa omia ydinuskomuksiaan ja kirjoittaa niitä uudelleen. Toinen ihminen on hyvä peili muutoksen mahdollisuudelle.

Älä säästele rakkaudessa, se on ehtymätön.
Älä pelkää tunteita, niissä on elämän voima.
Uskalla puhua ja luottaa siihen, että toinen kuulee.
Kuuntele ja kiinnostu, kuunteleminen on arvostusta.
Vahvista ja ylläpidä suhdetta joka päivä pienillä teoilla.

Uutta ja meidän näköistä

Parisuhde herättää monenlaisia kysymyksiä matkan varrella. Mikä on meidän tapa olla? Miten haluamme ratkaista erimielisyydet? Miten järjestämme arjen, että molemmat jaksamme kiireen keskellä? Miten kasvatamme lapsia? Miten hyväksymme toisen omat, yksityiset alueet ja tuemme niissä? Miten jaamme kotityöt? Miten näytämme toiselle, että on sallittua olla ärtynyt ja uskaltaa kertoa nekin tunteet?

Kun tunnemme omat kipukohtamme, uskallamme heittäytyä suhteeseen rohkeina ja otamme pöydälle yhteiset toiveet ja unelmat, tällöin syntyy mahdollisuus rakentaa uutta. Suhteeseen rakentuu oma tapansa olla, yhteinen tunneilmapiiri ja tavat elää arjessa. Suhteesta tulee meidän näköinen.  

PlusTerveys Tunteesta saat tarvittaessa apua parisuhteen kiemuroihin. Voit varata ajan yksin tai yhdessä ajanvaraussivultamme >>