Miten haen Kelan tukemaa terapiaa?

 1. Varaa aika psykiatrille
  Jos mielenterveyden häiriö, kuten masennus- tai ahdistusoireet, uhkaavat työ- tai opiskelukykyäsi varaa aika psykiatrille. Voit saada Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa silloin, kun psykiatri toteaa, että mielenterveyden häiriö uhkaa työ- tai opiskelukykyäsi ja sen hoitoon tarvitaan juuri kuntouttavaa psykoterapiaa. Tilanteen arviointi ja toteaminen vaativat 1–3 käyntiä psykiatrilla.
 2. Aloita kolmen kuukauden hoitojakso
  Kun psykiatri on todennut mielenterveyden häiriön ja päätynyt diagnoosiin, käynnistyy kolmen kuukauden pituinen seurantajakso, jonka aikana psykiatri arvioi tarpeesi Kelan korvaamaan kuntoutuspsykoterapiaan. Seurantajakson aikana tapaat psykiatria vielä vähintään yhden kerran, tarvittaessa 2 kertaa. Kun psykiatri on arvioinut tilanteesi ja todennut tarpeen Kelan korvaamalle kuntoutuspsykoterapialle, hän kirjoittaa sinulle B-lausunnon, jonka tarvitset liitteeksi Kelan hakemukseen.
 3. Etsi/valitse psykoterapeutti
  Psykiatri kirjaa lausuntoonsa hoitosuunnitelman ja suosittelee, minkä tyyppinen psykoterapia ja psykoterapeutti sopivat sinulle parhaiten. Kelan sivuilla on lista kelan kuntoutuspsykoterapiaa toteuttavista psykoterapeuteista. Myös Minduu-palvelusta löytyy tietoa vapaista terapiapaikoista.
 4. Tee hakemus kuntoutuspsykoterapiaan Kelan sivuilla
  Kun olet läpikäynyt kolmen kuukauden hoitojakson psykiatrin kanssa, saanut diagnoosin ja B-lausunnon sekä löytänyt itsellesi sopivan, Kelan hyväksymän psykoterapeutin, voit hakea Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa.

Miten aloitan kuntoutuspsykoterapian?

Jos aloitat terapiakäynnit jo ennen Kelan päätöstä, voit hakea Kela-korvausta takautuvasti Kelan päätöksen jälkeen toteutuneista psykoterapiakäynneistä.

Kela myöntää tuen kuntoutuspsykoterapiaan yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Tämän jälkeen psykiatri/lääkäri arvioi tilanteesi ja kirjoittaa tarvittaessa uuden B-lausunnon seuraavan vuoden terapiaa varten. Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa voi saada enintään kolmen vuoden ajan. Psykoterapiaa korvataan enintään 80 kertaa / vuosi ja yhteensä enintään 200 kertaa.

Mitä Kelan korvaama kuntoutuspsykoterapia maksaa?

Yksilöpsykoterapian kelakorvaushinta on 57,60 €/käyntikerta. Omavastuun osuus määrittyy psykoterapeutin palkkion mukaisesti, kun Kela-osuus on vähennetty noin 50-65 €.

Palveluissamme laskutamme Kela-osuuden suoraan Kelasta ja maksettavaksesi jää omavastuuosuus.

Lue lisää kuntoutuspsykoterapiasta Kelan sivuilta.

Voit myös olla yhteydessä mielenterveyspalveluja tarjoaviin toimipisteisiimme.

Tarjouksia ja ajankohtaista