Ovatko hampaasi kuluneet? Hampaiston kuluminen on osa ikääntymistä, mutta sitä voi vauhdittaa esimerkiksi ruokavalio, refluksitauti, bruksaus eli hampaiden narskuttelu tai syljen määrän ja koostumuksen muutokset. Kuluminen ei välttämättä aiheuta oireita, mutta pidemmälle edetessään kuluminen voi ilmetä esimerkiksi:

  • jatkuvina lohkeamina
  • vihlontana
  • hampaiden halkeamina
  • pään, kasvojen ja leukanivelen alueiden kiputiloina
  • iensairauksien pahentumisena.

Hampaiden kuluminen vaikuttaa myös purennan tasapainoon. Paras pitkäaikainen lopputulos saavutetaan usein palauttamalla purentakorkeus kiinteillä keraamisilla rakenteilla, mutta purennan kuntoutuksessa voidaan yhdistää myös paikkausmenetelmiä ja irtoprotetiikkaa. Tarvittava korotuksen määrä määritetään jokaiselle yksilökohtaisesti. Tavoitteena on luoda toiminnallisesti ja esteettisesti hyvä purenta, sekä palauttaa hampaiden anatomiset muodot.

Purennan kulumista seurataan tavanomaisten hammastarkastusten yhteydessä. Tavoitteena on keskittyä ennaltaehkäiseviin keinoihin, kuten ravinto-ohjaukseen, puremalihashierontaan ja purentakiskohoitoihin, mutta jo kuluneisiin purentoihin suunnitellaan jokaiselle henkilökohtainen hoitosuunnitelma kirjallisen kustannusarvion kera.

Hammastarkastuksessa tarkistamme hampaat ja purennan, varaa aika soittamalla tai verkossa >