Työnohjaus on oman työn, työn vaatimusten, toimintatapojen sekä itsensä tutkimista, arviointia ja kehittämistä koulutetun työnohjaajan avulla. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tulkitsemista ja jäsentelyä. Työnohjaukseen voi osallistua yksittäinen työntekijä tai koko tiimi. Työnohjaus on hyödyllistä erilaisissa muutoskohdissa tai tilanteissa, joihin sisältyy erityisen paljon kuormittavuutta ja vaativuutta. Siinä voidaan esimerkiksi jakaa kokemuksia, kerrata erilaisia tilanteita, pohtia missä on onnistuttu, tai mitä osa-alueita olisi syytä kehittää.

Työnohjaukseen voi osallistua yksittäinen työntekijä tai koko tiimi.

Työnohjauksen tavoitteena on vapauttaa voimavaroja, kasvattaa luovuutta ja auttaa tiedostamaan kuormittavuus- ja innostavuustekijät. Työnohjauksen päämääränä on myös kehittää ohjattavan työssäjaksamista, työn tekemistä sekä kehittymistä omassa työssään. Johtajalle tai esihenkilölle suunnatun työnohjauksen tavoitteena voi olla johtajan tai esihenkilön itsetuntemuksen syventäminen, toimintatapojen tarkastelu, oma jaksaminen, työyhteisön kehittäminen. 

Usein yhteisöllinen työnohjaus parantaa yksilön tehokkuutta ja tukee työssä onnistumista, mutta lisäksi se parantaa työyhteisön yhteistyötaitoja ja kehittää mahdollisen tiimin vuorovaikutusta. Tällaisilla parannuksilla saadaan usein myös tehokkaita tuloksia. Työnohjaus voi myös olla tarkoitukseltaan yleiskehittävä, jolloin ei keskitytä mihinkään tiettyyn osa-alueeseen. 

Työnohjauksen toteutustavat: 

  • Työnohjauksessa työnohjauksen ammattilainen konsultoi ja sparraa asiakasta työhön liittyen. 
  • Työnohjaus perustuu luottamukseen ja siinä käsitellään sekä jäsennellään työssä syntyviä kokemuksia. Tyypillinen yhteistyön tekemisen aika vaihtelee yksilöllisesti. Käyntejä voi olla vain muutama tai työnohjaus voi jatkua useamman vuoden. 
  • Työnohjaus voi olla yksilöllistä tai se voidaan järjestää työyhteisöille yksittäin tai jaksoissa. Työnohjaus voidaan toteuttaa läsnä tai etänä. 
  •  Työnohjaus ei ole terapiaa, vaikka sillä voi olla terapeuttisia vaikutuksia. Ohjaustyössä voidaan hyödyntää erilaisia työkaluja riippuen asiakkaan tarpeista.
     

Kysy lisää työnohjauksesta tai varaa aika

Voit varata ajan työnohjaukseen verkkoajanvarauksestamme, soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 0417313077 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected]. Voit myös laittaa sähköpostia, jos haluat kuulla lisää työnohjauksen mahdollisuuksista. 

Lisätietoa ajan varaamisesta ja vastaanottomme käytännöistä löydät Varaa aika -sivulta.