PlusTerveys Tunteen terapiapisteellä saat tukea ja keskuteluapua matalla kynnyksellä ja ilman lähetettä mielenterveyden tukipalveluiden vastaanotolla. Jos sinulla on huoli omasta jaksamisestasi, arjenhallinnan haasteista tai muuttuneesta elämäntilanteestasi voit varata ajan sairaanhoitaja Heli Riipiselle. Tunne siitä, että on tarve keskustella riittää. Asioista puhuminen usein helpottaa oloa ja selventää tilanteiden kokonaisuutta. Mielenterveyden tukipalvelut ovat mielenterveyden ensiapua, jossa asiantuntijamme kuuntelee ja ohjaa sinua erilaisissa tilanteissa.

"Vastaanotolla voidaan käsitellä monenlaisia haasteita. Sinulla voi olla huoli yleisesti jaksamisestasi, pitkittynyt fyysinen sairaudentila, läheisesi on sairastunut, perhetilanteesi muuttunut tai surutyö pitkittynyt. Saatat kokea ahdistuksen tai masennuksen tunnetta tai oireita. Sinulla voi olla unettomuutta, pelkoa, ahdistusta tai jännittämistä. Myös yksinäisyys tai opiskelun aiheuttamien stressitilanteiden purkaminen voidaan aloittaa mielenterveyden tukipalveluiden parissa. Menetelmien kautta asioiden haltuun saaminen auttaa jaksamaan eteenpäin", Heli Riipinen kertoo.

Sinulla voi olla huoli yleisesti jaksamisestasi, pitkittynyt fyysinen sairaudentila, läheisesi on sairastunut, perhetilanteesi muuttunut tai surutyö pitkittynyt.

Riipisen mainitsemien haasteiden lisäksi mielenterveyden tukipalveluista voi olla hyötyä muun muassa seuraavissa tilanteissa: 

Fyysisen ongelman tai sairauden aiheuttamat lisäkysymykset ja pelot

Fyysisen terveydentilan ongelmat haastavat monesti myös mieltä. Tukipalveluistamme voi olla apua esimerkiksi kiputiloihin ja kivunhoidon tukeen liittyen, tai jos kaipaat tukea vakavan sairauden aiheuttamaan pelkoon, esimerkiksi tutkimusten ollessa kesken. Vastaanotoltamme voit saada apua myös silloin, kun olet menossa leikkaukseen ja haluat tukea asian läpikäyntiin sekä lisää rohkeutta tilanteen kohtaamiseen. Myös koronapandemia on tuonut haasteita mielen hyvinvoinnin jaksamiseen ja aiheuttaa paljon kysymyksiä, joista voit tulla keskustelemaan.

Oman tai läheisen muistisairaus

Olet tervetullut vastaanotollemme myös silloin, kun sinulla on huolta tai pohdittavia kysymyksiä omaan tai läheisen muistisairauteen liittyen. Käynnillä saat kannustusta sekä rohkaisua huomaamaan niitä voimavaroja, jotka lisäävät onnistumisen kokemuksia arjessa. Opit tunnistamaan niitä tekijöitä, jotka tekevät elämänvaiheesta arvokkaan.

Mielenterveyden palveluohjaus

Voit myös varata ajan mielenterveydellistä palveluohjausta varten. Palveluohjauksen kautta pääset kartoittamaan tarpeitasi muiden tukipalveluiden osalta. Kysymyksiä ovatkin usein: ”Varaanko ajan psykiatrille, psykoterapeutille vai psykologille?" tai ”Miten voin ohjauksen avulla vahvistaa omaa jaksamistani?” Käynnillä voidaan kartoittaa hyvinvointisi tilaa ja miettiä sopivaa tapaa jatkaa.

Mielenterveyden tukipalveluissa on siis kyse vastaanotosta, jonne voi tulla keskustelemaan omaa elämäntilannetta hankaloittavista asioista sekä saamaan matalan kynnyksen apua nopeasti ja vaivattomasti. Keskustelu ja asioiden läpikäyminen on luottamuksellista. Monien asiakkaiden kokemus on, että matalan kynnyksen vastaanotto on mielenterveyden ensiapua parhaimmillaan.

PlusTerveys Tunteessa mielenterveyskysymyksiin erikoistuneen sairaanhoitajan vastaanotolle voit varata ajan verkossa tai puhelimitse numerosta 0417313077. Hinta 45 minuutin vastaanottoajalle on alkaen 43 euroa.