Kuorsauskisko hoitaa lievää uniapneaa

Hammaslääkärin räätälöimä uniapneakisko eli kuorsauskisko antaa usein erittäin hyvän avun lievässä uniapneassa. Kisko avaa hengitysteitä unen aikana ja helpottaa ilman kulkua. Kiskohoito on hyvä keino hoitaa myös pelkkää kuorsausta. PlusTerveydestä saat yksilöllisesti sinulle valmistetun, laadukkaan ja kestävän kuorsauskiskon auttamaan parempaan uneen ja terveempään elämään. Hammastarkastuksessa pääset keskustelemaan omasta tilanteestasi ja suunnittelemaan jatkohoitotarpeita yhdessä hammaslääkärin kanssa.

Varaa aika hammastarkastukseen verkossa >

Vaikean uniapnean hoito

Vaikeimmat hengitysteiden ahtaudesta johtuvat uniapneat ja muun tyyppiset uniapneat hoidetaan ylipainehengitys- eli CPAP-laitteella. Laite toimii kasvoille asetettavan nenä-, sierain- tai kokomaskin avulla, jonka kautta hengitetään ilmaa pienellä ylipaineella. Tämä estää hengitysteiden tukkeutumista nukkuessa. Hoito ei paranna uniapneaa, mutta se parantaa huomattavasti unen laatua ja näin myös elämänlaatu paranee.

Uniapnea alentaa toimintakykyä

Hengityskatkot pilaavat unen laadun ja haittaavat nukkujan hapensaantia. Tämä tuntuu jatkuvana väsymyksenä, aamupäänsärkynä ja monina muina elämänlaatua heikentävinä oireina. Jo nämä uniapnean suorat vaikutukset ovat vaarallisia: uniapneatauti voi olla nukahtelun, keskittymisvaikeuksien ja masennuksen taustalla. Jatkuva väsymys aiheuttaa myös vaaratilanteita liikenteessä ja virheitä ja tehottomuutta työssä. Pitkään jatkunut uniapnea moninkertaistaa riskin sairastua vakaviin sairauksiin, kuten korkeaan verenpaineeseen, aikuistyypin diabetekseen, sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen.

Uniapnean yleisin muoto on ahtauttava eli obstruktiivinen uniapnea, jossa hengityskatkokset johtuvat ylempien hengitysteiden ahtautumisesta, kun nenän, suun, kielen ja kurkunpään lihakset rentoutuvat unen aikana.

Uniapnean ja kuorsauksen hoitoon voi vaikuttaa elintavoilla

Uniapnean hoidon onnistumiseen voi vaikuttaa itse omilla elintavoillaan.

  • Ylipainoisen potilaan uniapnean hoidossa painonhallinta on tärkeää.
  • Lievä uniapneatauti voi parantua laihduttamalla ja joskus myös välttämällä selinmakuuta.
  • Uniapnean muu hoito helpottaa myös painonhallinnassa onnistumista.
  • Myös tupakointi ja alkoholi ahtauttavat hengitysteitä ja pahentavat uniapneaa. 
  • Mahdolliset allergiat, nenän tukkoisuus ja ylähengitysteiden infektiot on myös hoidettava.

 

Tarjouksia ja ajankohtaista