Korona on tänä päivänä lähes kaikkien huulilla, mutta onneksi itse viruksella ei ole näyttänyt olevan suoranaisia vaikutuksia suunterveyteen. Toki kaikki hengitystietulehdukset saattavat aiheuttaa suun limakalvojen ohimenevää ärtymistä. Yksi hiukan suuhun liittyvä koronaviruksen oire näyttäisi olevan selkeä makuaistin häviäminen. Tätä on raportoitu aivan itsenäisenäkin oireena, eli ilman varsinaisia muita hengitystieinfektion oireita. 

Tällä tilanteella on kuitenkin suoria ja epäsuoria vaikutuksia moneen terveydenhoitomme osa-alueeseen, eikä suun terveydenhoito ole tästä poikkeus. On hyvä muistaa, että tärkeät terveydenhoitoon liittyvät asiat hoidetaan myös tämän poikkeustilanteen aikana. Paljon on kantautunut tietoja, että muiden sairauksien seurantaa ja hoitoa on jätetty tekemättä koronatartunnan pelossa. On aivan oikein, että vältetään tarpeetonta altistumista lähikontakteille, mutta ei tilanne parane sillä, että jokin muu vakava sairaus pahenee. Omasta terveydestään on siis syytä pitää huolta ihan joka kantilta. 

Hyvällä suunterveydellä on suuri merkitys meidän kokonaisterveydellemme ja sen ylläpitäminen on tärkeää. Kuitenkin moni asia, jota me suunterveyden ammattilaiset teemme sen asian edistämisen eteen, ovat niin kutsuttua kiireetöntä hoitoa. Tarkoittaen sitä, että muutaman kuukauden viive hoidossa ei ratkaisevasti pahenna tilannetta. Pääasia on, että tämä viive ei katkaise muuten hyviä toimivia hoitosuhteita ja seuranta-aikatauluja.  

Kaikki suuremmat ja vähän pienemmätkin suun alueen vaivat hoidetaan tässä poikkeustilanteessakin. Varsinkin säryt ja tulehduksiin viittaavat oireet saattavat johtaa vakaviinkin ongelmiin, joten niihin kannattaa kyllä aina hakea mahdollisimman nopeasti apua. Pienemmät ongelmat, kuten hampaiden tai paikkojen lohkeamat saattavat nekin aiheuttaa todella kiusallisia vaivoja, joten niihinkin kannattaa hakea ainakin ensiapua. Aina voi ottaa yhteyttä ajanvaraukseen, jos tuntuu siltä, että nyt on hammashoidon paikka.

Aina voi ottaa yhteyttä ajanvaraukseen, jos tuntuu siltä, että nyt on hammashoidon paikka.


Koronatilanteella on suuri vaikutus itse hoitotilanteeseen. Hammashoito on väistämättä lähikontaktissa tapahtuvaa hoitoa, jossa on suuri riski pisaratartunnan leviämiseen. Tämä asettaa myös hoitohenkilökunnan erityiseen riskiasemaan. Sen vuoksi vastaanotoillamme on ryhdytty tehostettuihin hygienia- ja suojauskäytäntöihin. Tähän liittyy tehostetut hygieniakäytännöt myös odotus- ja saniteettitiloissa. Lisäksi on erityisen tärkeää, että vastaanotolle tullaan vain täysin vapaana hengitystietulehdukseen viittaavista oireista. Flunssaisten potilaiden hoidossa käytetään vielä tarkempia henkilösuojainkäytäntöjä ja näiden ensiapuhoidot keskitetään terveyskeskusten ylläpitämiin hoitoloihin. Tiedot näistä löytyvät kuntien omilta tiedotussivuilta. Apua näiden tilanteiden selvittämiseen saa toki myös meidän vastaanottojemme ajanvarauksesta. Kaikki nämä toimenpiteet tähtäävät siihen, että kaikkien meidän turvallisuutemme säilyisi mahdollisimman korkealla tasolla. 

Mitä sitten voimme itse tehdä suunterveytemme ylläpitämiseksi? Perusohjeet ovat toki samat vanhat tutut asiat: huolellinen hampaiden harjaus fluoripitoisella hammastahnalla 2x2 minuuttia päivässä. Muista myös hammasvälien puhdistus harjatikuilla tai langalla. Vältä sokeripitoisten ja happamien tuotteiden tiheää nauttimista. Tämä voikin olla nyt vallitsevassa tilanteessa erityisen haastavaa, kun olemme kaikki pääosin kotona ja ”keksipurkki” on aina lähellä. 

Yhdessä fiksusti toimien selviämme varmasti tästäkin kriisistä ja jossain vaiheessa palaamme taas normaalimpaan olotilaan. Joistain asioista otamme varmasti kaikki opiksemme ja jotkut käytännöt saattavat hiukan muuttua. Myös aivan uusia toimintamuotoja saattaa nousta tästä tilanteesta. 

Kohti sitä aikaa yhdessä tsemppaamalla! 

PlusTerveys Kaj Karlsson
Kaj
Sukunimi
Karlsson

Eettisen esteetiikan vankka puolestapuhuja.

Kaj tuli PlusTerveyteen hammaslääkäriksi heti valmistuttuaan vuonna 1982. Hankittuaan kuitenkin välillä kokemuksia muilla vastaanotoilla, hän palasi ’kotiinsa’ Itä-Pasilaan v. 1999. Kaj on Yleispraktikko, jonka erikoisosaamisalueita ovat esteettinen hammashoito sekä pelkäävien potilaiden hoito. Esteettistä hammashoitoa Kaj on opiskellut Euroopassa ja USA:ssa alan taitureiden johdolla. Purennan kokonaisvaltaiseen kuntoutukseen perustuvaa hoitoa Kaj on opiskellut suorittamalla maailmankuulun Dawson Academyn koulutusohjelman. Myös sertifioinnit suurimpiin esteettisen oikomishoidon menetelmiin, eli Inman Aligner, Six Month Smiles, Invisalign ja ClearCorrect, löytyvät. Kaj osallistuu ahkerasti myös muuhun alan koulutukseen ja on mukana järjestämässä ammatillista jatkokoulutusta hammaslääkärijärjestöissä. Hän myös luennoi itse mm. esteettisten täytteiden tekemisestä ja oikomishoidosta.

Vuodesta 2015 lähtien Kaj on toiminut PlusTerveys-konsernin lääketieteellisenä johtajana.

Vapaa-aikanaan Kaj pyrkii liikkumaan mahdollisimman paljon. Maratonjuoksukin sujuu.