Niin meillä kuin muuallakin on terveen, tasapainoisen hymyn tärkeys jatkuvasti kasvamassa. Monella meistä on kuitenkin hampaat enemmän tai vähemmän ”ristissä”; hampaat kuluvat epätasaisesti ja lohkeilevat. Ratkaisuksi tarjotaan usein suoraan erilaisia laminaatti- tai kruunuratkaisuja. Laminaatteja käytetään melko paljon myös puhtaasti esteettisistä syistä: lieviin asentovirheisiin, värinmuutoksiin ja hampaiden muotojen korjailuun. Näillä saadaankin suhteellisen nopeasti näyttävä lopputulos aikaan.

Näissä ratkaisuissa ongelmien juurisyihin, kuten hampaiden virheasentoihin, ei kuitenkaan puututa. Ongelmat vain peitetään. Tämä joudutaan usein tekemään suurella ”biologisella kustannuksella”. Tervettäkin hammaskudosta joudutaan poistamaan joskus melkoisiakin määriä hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Eikä lopputulos välttämättä ole vakaa, sillä hampaissa saattaa tapahtua ahtautumisen lisääntymistä jatkossakin. On myös hyvä muistaa, että mitä suuremmat korjaukset tehdään, sitä hankalampi niitä on korjata jatkossa. Mikään ei ole ikuista.

ABB (Align-Bleach-Bond) konsepti tuo tähän ongelmaan eettisesti, biologisesti ja aikaa kestävän ratkaisun. Kirjainyhdistelmä voisi suomeksi olla OVS (Oikaisu-Valkaisu-Sidostus). Tässä ajatuksena on, että hampaat asetetaan ensin parempaan järjestykseen oikomishoidon avulla. Tämän jälkeen riittää usein valkaisu ja pieni kärkien korjailu muovisidostustekniikalla upean lopputuloksen saavuttamiseksi.

Tämän kehityksen on mahdollistanut ennen kaikkea aikuisille sopivampien oikomishoidon tekniikoiden kehittyminen. Varsinkin nk. kalvo-oikominen (Invisalign, ClearCorrect, ym. menetelmät) on täysin mullistanut tämän alan. Kalvo-oikomisessa ohuilla, hampaille tarkasti istuvilla ja ulospäin lähes näkymättömillä muovikalvoilla siirretään hampaat parempaan asentoon. Oikomishoito voidaan toteuttaa myös kiinteillä kojeilla melko huomaamattomasti, esimerkiksi keraamisilla kiinnikkeillä ja ohuilla langoilla. Joissain tapauksissa kojeet voi myös kiinnittää hampaiden sisäpinnoille.

Oikomisen jälkeen onkin sitten usein aika pieni työ valkaista hampaat ja muotoilla ne kauniiksi ja toimiviksi. Jos taas hampaat jo ovat hyvin rivissä, riittää useimmiten pelkkä valkaisu ja pieni muotojen korjaus muovisidostustekniikalla kirkkaan ja tasaisen hymyn saavuttamiseen.

Koko prosessi vie toki jonkin verran aikaa, mutta suurin osa tähän sopivista tapauksista hoituu 4 – 8 kk:n hoitoajalla. Kustannuksiakin syntyy, mutta verrattuna esimerkiksi kaikkien etuhampaiden korjaamiseen keraamisilla laminaateilla, tämä on usein edullisempi vaihtoehto. Ja ennen kaikkea hammasystävällisempi, eettisempi vaihtoehto.

PlusTerveys Kaj Karlsson
Kaj
Sukunimi
Karlsson

Eettisen esteetiikan vankka puolestapuhuja.

Kaj tuli PlusTerveyteen hammaslääkäriksi heti valmistuttuaan vuonna 1982. Hankittuaan kuitenkin välillä kokemuksia muilla vastaanotoilla, hän palasi ’kotiinsa’ Itä-Pasilaan v. 1999. Kaj on Yleispraktikko, jonka erikoisosaamisalueita ovat esteettinen hammashoito sekä pelkäävien potilaiden hoito. Esteettistä hammashoitoa Kaj on opiskellut Euroopassa ja USA:ssa alan taitureiden johdolla. Purennan kokonaisvaltaiseen kuntoutukseen perustuvaa hoitoa Kaj on opiskellut suorittamalla maailmankuulun Dawson Academyn koulutusohjelman. Myös sertifioinnit suurimpiin esteettisen oikomishoidon menetelmiin, eli Inman Aligner, Six Month Smiles, Invisalign ja ClearCorrect, löytyvät. Kaj osallistuu ahkerasti myös muuhun alan koulutukseen ja on mukana järjestämässä ammatillista jatkokoulutusta hammaslääkärijärjestöissä. Hän myös luennoi itse mm. esteettisten täytteiden tekemisestä ja oikomishoidosta.

Vuodesta 2015 lähtien Kaj on toiminut PlusTerveys-konsernin lääketieteellisenä johtajana.

Vapaa-aikanaan Kaj pyrkii liikkumaan mahdollisimman paljon. Maratonjuoksukin sujuu.