Ienterveys on merkittävä osa koko suunterveyttä ja yhteydessä vahvasti myös yleisterveyteemme. Listasimme ienterveyden kannalta oleelliset termit yhteen.

Iensairaudet (ientulehdus ja kiinnityskudostulehdus) ovat yleisiä kaikenikäisten keskuudessa, ja ne ovat reikiintymistä pahempi uhka hampaille ja kokonaisterveydelle. Suun piilevät ja krooniset tulehdukset voivat vaikuttaa monien sairauksien kehittymiseen ja niiden hoidon tuloksiin. Tällaisia sairauksia ovat mm. sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, keuhkokuume ja reuma.

Ientulehdus eli gingiviitti ilmenee ienverenvuotona ja pahanhajuisena hengityksenä. Päivittäinen hampaiden ja hammasvälien huolellinen omahoito sekä suuhygienistin tekemä säännöllinen puhdistaminen estävät parhaiten ientulehdusten syntyä.

Kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti on hampaiden kiinnitystä tuhoava, bakteerien aiheuttama krooninen tulehdus, joka voi edetessään tuhota hampaan kiinnityskudoksia. Parodontiitti voi edetä vuosikausia lähes oireettomasti, kunnes kiinnityskudosten tuhoutuessa hampaiden välit alkavat suurentua ja hammas voi alkaa heilua.

Parodontologi eli kiinnityskudossairauksien erikoishammaslääkäri arvioi hampaiden kiinnityskudosten tilannetta röntgenkuvien ja kliinisen tutkimuksen avulla. Ientaskujen mittaus ja purennan tarkastus kuuluvat parodontologin tekemään perustutkimukseen. Tarvittaessa otetaan myös mikrobinäyte tulehtuneista ientaskuista. Parodontiitin etenemistä hidastetaan ja tulehdusta hoidetaan syventyneiden ientaskujen puhdistamisella käsi-instrumentein ja ultraäänilaitteen avulla. Joissain tilanteissa voidaan tarvita myös kirurgista hoitoa ja käyttää myös erilaisia uudiskiinnitysmenetelmiä hoidon tehostamiseksi. Hoitovälit määritetään yksilöllisesti parodontiitin etenemisen riskin perusteella.

Hammastarkastuksessa selvitämme myös ikeniesi terveyden, katso vapaat ajat >