Nukutushammashoitoon päädytään silloin, kun hoitotilanne voi muuten olla potilaalle raskas

Voimakas, ylitsepääsemättömältä tuntuva hammaslääkäripelko on hyvä syy hakeutua hammashoitoon nukutuksessa. Hoitamatta jättäminen on huonoin vaihtoehto. Sen seuraus on, että ongelmista tulee vaikeampia ja kalliimpia. Myös lasten hammashoidoissa nukutus voi olla hyvä vaihtoehto. Lasta usein pelottaa, ja eritysesti jos lapsi vastustelee hoitoa, kannattaa miettiä nukutusta.

Joskus taas suuhun tarvitaan useita hoitotoimenpiteitä ja hoidon kesto on niin pitkäaikainen, että on mielekkäintä tehdä kaikki kerralla kuntoon nukutuksessa. Tällaisia  ovat esimerkiksi vaikea viisaudenhampaan leikkaus, pitkäkestoinen hammasproteettinen työ tai yksinkertaisesti tilanne, jossa tarvitaan paljon paikkausta.

Nukutushammashoito tehdään tiimityönä

Ennen nukutushoitoa tavataan hammaslääkäri nukutushammashoidon ensikäynnillä, jossa tehdään tarkka hoitosuunnitelma ja kustannusarvio. Tämän jälkeen varataan aika nukutushammashoitoon. Potilas nukutetaan joko nukutuskaasulla tai tilanne hoidetaan  suonensisäisellä sedaatiolla. Nukutushammashoitoon osallistuu anestesialääkäri ja -hoitaja, hammaslääkäri ja hammashoitaja sekä välinehuoltaja.

Tietyt yleissairaudet rajoittavat mahdollisuutta nukutushammashoitoon. Nukutuksesta vastaava anestesialääkäri varmistaa, että nukutushoito on mahdollinen ja valitsee myös oikean nukutustavan.

Nukutushammashoito on turvallista ja nukutustiimimme koostuu kokeneista ammattilaisista. Anestesialääkäri on aina mukana valvomassa nukutusta ja potilaan tilaa hoidon aikana.

Nukutushammashoidon kustannukset vastaanotollamme muodostuvat nukutustiimin palkkiosta sekä normaaleista hammashoitotoimenpiteiden hinnoista. Nukutushoidossa työ tehdään yhtäjaksoisesti alusta loppuun ja samalla hoitokerralla voidaan tehdä useita eri toimenpiteitä.

Nukutushammashoidon jälkeen tarvitaan lepoa

Tyypillinen nukutushammashoito kestää 2-4 tuntia, minkä jälkeen potilas herää nukutustavasta riippuen 30-60 minuutin aikana. Meillä Uudenmaan hammaspalvelussa on heräämö, jossa potilas voi rauhassa heräillä hoidon jälkeen.

Potilas tarvitsee aina saattajan mukaan ja hoidon jälkeen tarvitaan lepoa ainakin seuraavan vuorokauden puolelle. Nukutuksen jälkeen henkilön muistissa on yleensä rajoitteita, joten hän ei ole työ- ja ajokuntoinen eikä isoja päätöksiäkään kannata tehdä samana päivänä.


Jos pohdit nukutushammashoitoa sinulle sopivana vaihtoehtona, varaa aika nukutushammashoidon ensikäynnille Nurmijärvelle tai Klaukkalaan.