Hampaiden lohkeilua, paikat ei pysy, saumat vuotaa, vaikeuksia pitää puhtaana, hampaiden väliin jää ruokaa,  puruarkuutta, ruma ja värjääntynyt paikka-aines, etuhampaiden kirjavuus, kuluminen ja purennan madaltuminen, juurihoidetun hampaan kunnostus ja paikkaus...

Kiitos kun tulit katsomaan tietoa keramisista hampaan paikoista ja kruunuista. Yllä on listaa muovitäytteiden yleisimmistä ongelmista, jotka johtuvat siitä, että materiaalina paikkamuovin käyttöikä on lyhyt.

Hampaan muovisten paikka-aineiden etuja ovat huokea hinta, nopea valmistuminen ja valkoinen väri. Nämä edut ovat kuitenkin lyhytkestoisia ja rajallisia, sillä paikkamuovi ei ominaisuuksiltaan muistuta hampaan kiillettä, vaan on muovia. Amalgaami hampaan paikka-aineena taas on kova ja kestää arkista kulutusta pitkään, mutta se ei kiinnity hammaskudokseen kemiallisesti, vaan on mekaanisesti prässätty hammaskudokseen kiinni. Irrotessaan pohjastaan amalgaami muuttaa heti toimintaansa, ja siitä tulee hampaan sisälle asennettu kova irtokappale, joka alkaa tehdä hammaskudokseen halkeamia.

Vaihtoehtona on keramia

Yksi vaihtoehto hampaiden paikkaamiseen meillä Uudenmaan hammaspalvelussa on keraaminen paikka. Keraamisella paikkauksella on omat käyttötarkoituksensa sekä hyötynsä. Käytämme keraamista paikkausta erityisesti lohjenneisiin, pahasti vaurioituneisiin hampaisiin sekä toimivan purennan kannalta tärkeisiin hampaisiin, kuten poskihampaisiin. Keraaminen hammas voidaan tehdä myös etuhampaiksi, jolloin saadaan hyödynnettyä  keramian kiilteen kaltainen estetiikka. Etuhampaissa keraaminen hammas näyttää kuin luonnon hampaalta. Keraaminen paikka voi auttaa tasapainoisen purennan ylläpitämistä jopa kymmenien vuosien ajan.

Keraamisen paikkauksen hinta on esimerkiksi muovipaikkausta korkeampi, mutta lopputulos on huomattavasti kestävämpi - paikka säilyy suussa pitkään, eikä kulu tai lohkeile. Muita keraamisen paikan hyötyjä ovat:

  • Luonnollinen ulkonäkö: Paikka suunnitellaan yksilöllisesti suuhun sopivaksi ja siitä saadaan aidon hampaan näköinen ja värinen.
  • Vähäinen kellastuminen
  • Vähäinen bakteerien kerääntyminen paikkamateriaalin pinnalle
     

Keraamisella paikalla saat siis kestävän ja kauniin lopputuloksen. Vaikka keraaminen paikka on muovipaikkaa kestävämpi, on muovillakin paikkauksessa omat käyttökohteensa.

Kaksi käyntikertaa

Keraaminen paikkaus vastaanotollamme vaatii yleensä kaksi hoitokäyntiä. Ensimmäisellä kerralla tutkimme tilanteen ja muotoilemme esimerkiksi lohjenneen tai reikiintyneen hampaan sopivanlaiseksi ennen paikkaamista. Lisäksi otamme hampaasta jäljennöksen. Jäljennöksen perusteella hampaaseen valmistetaan juuri sinun suuhusi sopiva ja istuva keraaminen paikka. Paikan valmistumisen jälkeen, voit tulla toiselle käynnille, jossa paikka asennetaan suuhusi. Lopputuloksena saat toimivan, kestävän ja luonnollisen näköisen hampaan.

Varaa aika vastaanotollemme joko Klaukkalaan tai Nurmijärvelle, ja katsotaan yhdessä, olisiko keraaminen paikka sinulle sopiva vaihtoehto.