Det går lätt och snabbt att fästa ett tandsmycke

Tandsmycket kan fästas på vilken tand som helst, så länge tanden är i gott skick.  Först rengörs tanden omsorgsfullt. Smycket appliceras på tandens yta med flytande komposit. Att fästa smycket gör inte ont och skadar inte heller tanden. Åtgärden kräver ingen borrning eller andra åtgärder förutom kompositen.

Om man vill ta bort smycket, behöver man besöka tandhygienistens mottagning. Försök inte ta bort smycket själv. Att ta bort smycket går lika enkelt och smärtfritt som att fästa det. Efter borttagningen slipas tandens yta så att inga spår av smycket syns.

Smycket kan sitta kvar i flera år

Ett smycke som fästs professionellt av en tandhygienist kan sitta kvar i flera år. Hur länge smycket sitter kvar är ändå individuellt och det påverkas av många saker. För det första är det viktigt att välja ett smycke som är avsett som tandsmycke. Andra smycken kan vara tillverkade på ett sätt som gör att de inte passar att fästa på tanden, eller så är formen olämplig. Tandsmycket bör vara en aning böjt och följa tandens form, så att det fäster bra och hålls kvar.

Det finns många alternativ bland tandsmyckena

Tandsmycken finns i många utföranden och stilar, så var och en hittar säkert sin favorit. Smyckena säljs hos guldsmedsaffärer och på tandläkarstationer och de tillverkas i många material och modeller. Bland materialen som används finns bland annat rött och vitt guld, samt diamant. Det finns också förmånligare material. Smycken av högklassigt material kan användas på nytt när de lossnat eller tagit bort.