Salivtestet PerioSafe visar snabbt om det finns en osynlig och symptomfri infektion i din mun.

PerioSafe är ett salivtest som ger viktig information om munnens och tandköttets hälsa på bara 10 minuter. Testresultatet visar om det finns en inflammation i tandköttet eller bindväven, men framförallt avslöjar det en dold inflammation. I testet används de senaste finländska forskningsrönen om munnens enzymer och belastningen på immunsystemet som inte kan upptäckas med traditionella metoder i tandvård.

PerioSafe-testet är tillgängligt på de flesta PlusTerveys-kliniker. Vi använder den nyaste, digitala versionen av PerioSafe-testet som ger ett exakt numerärt mätresultat av situationen i din mun. På en del kliniker används ett PerioSafe-sticktest, som på en mera allmän nivå visar om det finns en dold infektion i munnen.

Utifrån testresultatet uppgör vi ett personligt vårdprogram, som hjälper dig att förebygga effekterna av tandköttsinflammation redan innan de kan ses med blotta ögat eller på annat sätt börjar påverka din hälsa.

PerioSafe-testet är ett bra hjälpmedel vid kartläggningen av din munhälsa och det lönar sig att göra testet som en del av tandkontrollen hos tandhygienisten eller tandläkaren.

Varför är det bra att testa munhälsan?

Eftersom en inflammation i munnen inte alltid ger symptom, och även en liten, symptomfri inflammation påverkar:

  • hela kroppens allmänna hälsotillstånd
  • vårdresultatet för diabetes, reumatiska sjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar
  • fertiliteten
  • prestationsförmågan
  • utvecklingen av tandköttssjukdomar

Man får inte äta, tugga tuggummi, borsta tänderna eller skölja munnen under ungefär 30 minuter före testet.