Upp till 80 procent av tandhälsan beror på dig själv. Här får du tips på hur du minskar tiden hos tandläkaren. 

Tandläkaren erbjuder hjälp mot många besvär, men när man pratar om tandhälsa som en helhet är hens andel av arbetet faktiskt endast 20 procent. Den största delen av tandvården sker i hemmet – eller inte. Allt beror på dina vardagliga vanor.

Liten insats, stora resultat

Det är en förvånansvärt enkel och snabb process att ta hand om sina tänder och sin munhälsa.

Om du orkar borsta tänderna med tandkräm två minuter på morgonen och kvällen och inte glömmer bort tandmellanrummen, har du redan gjort en stor insats för dina hälsa,

lovar Elina Alvesalo från PlusTerveys Hammaslääkärit. Fem minuter om dagen kan förebygga många munsjukdomar, såsom karies och tandköttsinflammationer. Om du sköter dina tänder, förebygger du att inflammationer i munnen sprids till resten av kroppen. Till exempel en tandköttsinflammation låter ofarlig, men ökar risken för hjärt- och hjärninfarkt. En ovårdad mun försämrar även behandlingen av många sjukdomar.

Expertteamet hjälper

Tandläkarna är inte bara till för att laga hål. De verkliga experterna gör upp en tydlig vårdplan för munnen och hjälper till att hitta rätt instrument och rutiner för hemmabruk.

Även om det är enkelt att sköta sina tänder, finns det individuella skillnader mellan oss.

”För en person passar mellanrumsborste bäst och för en annan tandtråd. Det är bra att finna de bästa lösningarna för en själv i samarbete med tandläkare eller tandhygienist”, påminner Alvesalo. Din förtroendetandläkare hjälper dig att ta hand om din tandhälsa. Hen ger råd och vägledning i egenvården och uppräcker i tid om det utvecklas problem i munnen.

”Vi på PlusTerveys anser att specialisten på munhälsa är en samarbetspartner som stöder och vägleder. För en mun som får god egenvård räcker det i allmänhet med regelbundna tandkontroller och borttagning av tandsten. Stora, obehagliga behandlingar är knappast nödvändiga.” Det minskade vårdbehovet innebär direkta besparingar. Regelbundna kontroller är i det långa loppet billigare än engångskostnaderna för stora reparationer.

Fyra tips för en hälsosammare mun

  1. Vanorna är avgörande
    Den bekanta anvisningen gäller: Borsta tänderna två gånger om dagen och rengör tandmellanrummen med tandtråd eller mellanrumsborste. Tappa inte modet om du misslyckas, fortsätt i stället nästa dag. Det tar tid att lära sig nya vanor.

  2. Små steg mot målet
    Vänj dig gradvis vid nya metoder: Om du har missat att rengöra tandmellanrummen helt och hållet, sträva efter att ta fram tandtråden till exempel ett par gånger i veckan. Rengör med tandtråd allt oftare, tills rengöringen blir en daglig rutin.

  3. Lita på specialisten
    Välj tillsammans med tandläkaren de behandlingsmetoder som passar dig bäst. Besök tandläkaren regelbundet, även om du aldrig har haft hål eller andra symtom. Tandläkaren undersöker även tandköttet och slemhinnorna för att se om hela munnen är frisk.

  4. Tänk på vad du stoppar i munnen
    Tänderna gillar inte socker, sur mat eller småätande. I en tandvänlig kost ingår 4–6 måltider per dag. Ät sötsaker endast i samband med måltiderna så undviker du extra syraangrepp. Efter måltiden kan du stoppa syraangreppet med en xylitol-produkt eller en liten bit hårdost.

Boka tid för tandvård så kan vi tillsammans se hur du i fortsättningen kan minska tiden hos tandläkaren med hjälp av egenvård!