Kuulutko sinäkin heihin, jotka käyvät hammaslääkärissä vain silloin, kun jokin vaivaa? Onko mielestäsi hammaslääkärin asia pitää hampaasi kunnossa? Entä ajatteletko, että hampaiden hoito on vain sarja toimenpiteitä, jotka kannattaa ostaa sieltä, mistä halvimmalla saa? 

Olen yli kolmekymmenvuotisen urani aikana kohdannut edellä mainittuja asenteita useampaan kertaan. Oireet ovat huono mittari suun terveyden ylläpitämiseksi. Valitettavan monet suun terveydentilan ongelmat voivat edetä hyvinkin pitkälle ilman minkäänlaisia oireita. Näin on muussakin lääketieteessä, mutta alamme etuna on, että suurin osa ongelmista löytyy melko yksinkertaisella tutkimuksella.

Jotta vältytään vakavilta suun sairauksilta, suun terveydenhoidossa pääpainon pitää olla ennaltaehkäisyssä ja varhaisessa toteamisessa.

Vain viiden minuutin huolellisella päivittäisellä työllä – eli hampaiden pesulla aamuin illoin hammasvälien puhdistamista unohtamatta – pidät huolta suun perusterveydestä.

Kokemuksesta voin kuitenkin todeta, että se ei aina ole niin helppoa, miltä kuulostaa. Hyvällä ja yksilöllisellä potilaan ja hoitohenkilöstön yhteistyöllä on siksi iso rooli. On aina ilo tavata potilaita, joiden isot ongelmat on laitettu kuntoon kauan sitten ja sen jälkeen on selvitty lähinnä ylläpitohoidolla ja pienillä korjauksilla.

Karies ja ientulehdus ovat kansanterveydellisiä ongelmia, jotka vaikuttavat koko elimistön terveyteen. Tutkimusten mukaan ientulehdusta esiintyy Suomessa noin 70 prosentilla väestöstä ja hampaiden lähtöä aiheuttavaa kiinnityskudostulehdustakin noin puolella. Runsaasti sokeria sisältävä ruokavaliomme ja nuorten hammashoidon heikentyneet resurssit lisäävät karieksen esiintymistä. 

Pitkälle edennyt karies saattaa aiheuttaa hampaan ytimen tulehduksen ja antaa bakteereille pääsyn verenkierron kautta muualle elimistöön. Kun hammas joudutaan juurihoitamaan, on kyse jo pitkään edenneestä tuhosta. Juurihoito usein onneksi pelastaa tilanteen joksikin aikaa, mutta sitkeissä tulehduksissa sekään ei aina auta. Hammastulehdukset saattavat pahimmassa tapauksessa johtaa sydänvaurioihin tai ongelmiin tekonivelien kanssa. 

Suurin merkitys suun sairauksien ennaltaehkäisyssä on omilla valinnoilla ja hampaidenhoitotottumuksilla. Esimerkiksi ientulehduksella tai implanttihoidolla on selkeästi heikompi ennuste tupakoivilla potilailla. Kun tapaat samaa hammaslääkäriä säännöllisesti, lääkäri voi seurata suusi terveyttä sekä ennakoida ja hoitaa mahdolliset sairaudet oikeaan aikaan. 

Säännöllisyyden ei tarvitse tarkoittaa automaattista kerran vuodessa käyntiä, vaan voit sopia lääkärisi kanssa juuri sinulle sopivan välin. Tämä voi vaihdella muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen.  Kannattaa myös hiukan haastaa hammaslääkäriä tiukoilla kysymyksillä oman suun kokonaisterveydentilasta ja siitä, miten itse voisit parantaa tilannettasi.  
On tärkeää muistaa, että suun terveyttä ei ylläpidetä vain hoitotoimenpiteiden shoppailulla. Parhaimmillaan suun terveydenhoito on potilaan ja hoitohenkilöstön pitkäjänteistä yhteistyötä. Ja paras hammas on aina se, jolle ei ole tarvinnut tehdä mitään.

Kaj Karlsson, hammaslääkäri, lääketieteellinen johtaja, PlusTerveys Oy
 

PlusTerveys Kaj Karlsson
Kaj
Sukunimi
Karlsson

Eettisen esteetiikan vankka puolestapuhuja.

Kaj tuli PlusTerveyteen hammaslääkäriksi heti valmistuttuaan vuonna 1982. Hankittuaan kuitenkin välillä kokemuksia muilla vastaanotoilla, hän palasi ’kotiinsa’ Itä-Pasilaan v. 1999. Kaj on Yleispraktikko, jonka erikoisosaamisalueita ovat esteettinen hammashoito sekä pelkäävien potilaiden hoito. Esteettistä hammashoitoa Kaj on opiskellut Euroopassa ja USA:ssa alan taitureiden johdolla. Purennan kokonaisvaltaiseen kuntoutukseen perustuvaa hoitoa Kaj on opiskellut suorittamalla maailmankuulun Dawson Academyn koulutusohjelman. Myös sertifioinnit suurimpiin esteettisen oikomishoidon menetelmiin, eli Inman Aligner, Six Month Smiles, Invisalign ja ClearCorrect, löytyvät. Kaj osallistuu ahkerasti myös muuhun alan koulutukseen ja on mukana järjestämässä ammatillista jatkokoulutusta hammaslääkärijärjestöissä. Hän myös luennoi itse mm. esteettisten täytteiden tekemisestä ja oikomishoidosta.

Vapaa-aikanaan Kaj pyrkii liikkumaan mahdollisimman paljon. Maratonjuoksukin sujuu.