Terapian ei tarvitse aina olla pitkäkestoista. Lyhytterapia on mielenterveyden tukihoitoa, joka on helposti ja nopeasti saavutettavaa keskusteluapua äkilliseen ongelmaan tai ajatusten selkeytymiseen muutostilanteissa. Lyhytterapialla yleensä tarkoitetaan terapiaa, jossa on selvä rakenne ja määrätty tapa työskennellä tavoitteiden saavuttamiseksi. Lyhytterapia on usein kestoltaan 5-20 käyntikertaa.

Lyhytterapiassa keskustellaan aiheesta, joka kuormittaa ja vaikeuttaa normaalissa arjessa selviytymistä Käsiteltäviä aiheita voivat olla muun muassa:

  • ihmissuhteen katkeaminen
  • työpaikan vaihto
  • menetykset
  • haasteet ihmissuhteessa
  • stressin ja uupumuksen oireet
  • irtisanominen 

Kuormittavissa tilanteissa on hyvä tulla oikea-aikaisesti keskustelemaan ammattilaisen kanssa. Yksin ei tarvitse selvitä. Edellä mainittujen tilanteiden lisäksi keskustelun tarve voi herätä elämän eri ikä- ja siirtymävaiheisiin liittyvistä kriiseistä tai muutoksista. Tällaisia ovat esimerkiksi murrosikä, opiskelut, parisuhteen solmiminen, lapsen saaminen, lasten kotoa lähtö tai eläkkeelle siirtyminen.  

Lyhytterapia auttaa selkeyttämään ajatuksia, ratkomaan ongelmia ja etsimään myös konkreettisia ratkaisuja mieltä painaviin asioihin. Kriisi voi olla uuden alku, inventaario kohti uutta ja läpikäytävä ajanjakso, jonka avulla elämä voi muuttua toivottuun suuntaan ja jopa paremmaksi. 

Lyhytterapia soveltuu kaikille, joiden elämässä jokin asia, tapahtuma tai ikävä tunne on hyvinvoinnin esteenä. Lyhytterapia on hyödyllisintä silloin, kun kokee tarvetta käydä kokemuksiaan läpi ulkopuolisen ammattilaisen kanssa ja kun tuntuu, ettei pääse eteenpäin. Omien ajatusten, tunteiden ja toimintatapojen pohtiminen ja tutkiminen vievät terapiassa eteenpäin. 

Olisiko lyhyestä psykoterapiasta apua omaan tilanteeseesi? 

Voit varata ajan lyhyeen psykoterapiaan PlusTerveys Tunteen verkkoajanvarauksessa tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 0417313077. Meihin voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse [email protected]