Kriisit kuuluvat elämään. Kohtaamme elämän aikana sekä kehitykseen kuuluvia että vastoinkäymisten ja onnettomuuksien aiheuttamia kriisejä.

Elämänkulkuun liittyviä kehityksellisiä kriisejä ovat nuoruusiän ja aikaistumisen kriisit, keski-iän kriisi ja vanhenemisen kriisi. Elämässä kohtaamme myös erilaisia muita kriisejä, joita voivat ovat fyysinen sairaus, työttömyys, parisuhteen päättyminen tai sen puuttuminen, lapsettomuus, lasten lähteminen kotoa sekä taloudellinen turvattomuus.

Myös elämässä toistuvat asiat kuten muutto ja työpaikan vaihto aiheuttavat tavallisesti ohimenevän kriisin.

Jokainen reagoi kriisiin yksilöllisesti. Toiset aktivoituvat ja toiset lamaantuvat. Tavallisia oireita voivat olla unettomuus, keskittymisvaikeudet, ohimenevä tai pysyvämpi ahdistuneisuus.

Jos koet kaipaavasi lievitystä kriisin aiheuttamiin oireisiin tai haluat ymmärtää paremmin omaa suhtautumistasi kriisiin, sinulle voi olla apua keskustella siitä vastaanotolla. Voit tavata psykiatria myös vahvistaaksesi omia selviytymiskeinojasi kriisissä. Psykiatriemme vastaanotolle voit varata ajan verkossa.

 Kriisi saattaa palauttaa mieleen aikaisemmin koetun kriisin ja siihen liittyviä tunteita. Elämänkriiseissä auttaa usein lyhytkin keskustelujakso tai lyhytpsykoterapia. Joskus taustalta on voinut aktivoitua jotakin vanhempia haavoja, jolloin pitempi psykoterapia voi olla tarpeen.

Ajankohtaista