Internet on pullollaan monenlaista tietoa siitä, milloin hampaat tulisi pestä aamuisin ja miksi. Ei siis ihme, että monet yhä pohtivat esimerkiksi sitä, pitääkö hampaat pestä ennen aamupalaa vai sen jälkeen. Listasimme yhteen olennaisimmat seikat aamuiseen hammaspesuun liittyen. 

1. Fluorihammastahna suojaa aamupalan happohyökkäykseltä myös ennen ruokailua. 

Aamulla huono maku suussa, pahanhajuinen hengitys ja siihen vielä kahvi ja aamupala ruuantähteineen – tämä yhdistelmä on monesti perusteena aamupalan jälkeen tehtävälle hammaspesulle. Mutta tiesitkö, että suojaat hampaasi aamupalan aiheuttaman happohyökkäyksen haitoilta myös pesemällä hampaat ennen aamupalan syöntiä? Kaksi hammaspesukertaa vuorokaudessa, fluoritahnaa käyttäen, suojaa hampaita noin 5-7 happohyökkäykseltä päivän aikana.

Yön aikana hampaiden pinnoille kertyy herkästi bakteereita, sillä syljeneritys laskee nukkumisen aikana. Bakteereita kertyy, vaikka hampaat pestään illalla ennen nukkumaanmenoa. Bakteerien aiheuttama plakkikerros kannattaa pestä pois ennen aamupalaa - tuskin haluat antaa niille lisää ravintoa!

Juuri nämä bakteerit voivat aiheuttaa suuhun pahaa makua ja ikävältä tuoksuvan hengityksen. Joskus jopa siinä määrin, että ne vaikuttavat aamupalan makuun, ja tästä pääsemmekin toiseen kohtaan: 

2. Puhtaassa suussa voi aamupala maistua paremmalta!

Jos kuitenkin kaipaat myös aamupalan jälkeen suuhun raikasta tunnetta, etkä halua mennä töihin ruuantähteitä hammasväleissä vilkkuen, voit puhdistaa hammasvälit esimerkiksi hammaslangalla aamiaisen jälkeen ja käyttää ksylitolivalmisteita. 

3. Jos peset hampaat aamiaisen jälkeen, jätä väliin pieni tauko. 

Hammaspesu heti aamiaisen jälkeen vain kuluttaa hampaiden pintoja, etenkin jos on tapana syödä tai juoda happamia tuotteita, kuten marjoja, appelsiinimehua tai energiajuomia. Aamupalan ja hammaspesun väliin olisikin hyvä jättää ainakin noin puolen tunnin tauko. 

4. Muista pestä hampaat aamuin ja illoin. 

Jos tässä vaiheessa alkoi jännittämään, että olenko aina pessyt hampaani aamulla väärään aikaan, muista, että tärkeintä on ylipäätään pestä hampaat sekä iltaisin että aamuisin – ja huolella. Säännöllinen harjaus poistaa hampaiden pinnoilta bakteereja, jotka voivat aiheuttaa sekä reikiintymistä että ientulehdusta, ja niiden myötä myös muita, vakaviakin terveysongelmia, kuten parodontiittia

Aamuisten rutiinien muuttaminen voi olla hankalaa, joten jos päätät alkaa muuttamaan hammaspesun aamuista ajoitusta, ole tarkkana, ettei pesukerta vahingossa unohdu kokonaan. 

 

Toimivan kotihoidon ohella säännölliset käynnit hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla ovat hyvän hammashoidon kulmakiviä. Varaa siis aika esimerkiksi hammastarkastukseen ja suunnittele yhdessä ammattilaisen kanssa sinulle sopivimmat suunhoitotavat.