Hampaiden oikomishoito eli ortodontia

Sana ortodontia tulee kreikankielestä ja tarkoittaa hampaan suoristamista. Oikomishoitoon sisältyy kuitenkin hampaiden siirtämisen lisäksi myös kokonaisvaltaista leukojen kasvun ja purennan kehityksen ohjaamista Oikomishoitoa annetaan esteettisistä ja toiminnallisista syistä. Leukanivelen toimintahäiriöitä voidaan myös korjata oikomishoidolla.

Ennen varsinaisen oikomishoidon aloittamista tehdään perusteellinen kliininen- ja röntgentutkimus, otetaan hampaistosta jäljennökset ja joskus myös valokuvat. Näiden perusteella tehdään diagnoosi ja hoitosuunnitelma sekä kustannusarvio, joista keskustellaan ennen hoitoa. Vaikeissa purentavirheissä voidaan tarvita apuna myös leukakirurgiaa.

Purentavirheiden hidossa käytettäviä oikomiskojeita on pääasiassa kahta tyyppiä: irrotettavia ja kiinteitä. Aikuisilla oikomishoito suoritetaan yleensä kiintein oikomiskojein. Hoitoaika on 1-3 vuotta, yleensä noin 2 vuotta. Aktiivihoidon jälkeen käytetään vielä retentio- eli tukikojeita, jotka voivat olla joko irrotettavia tai kiinteitä ja joilla ylläpidetään saavutettua hoitotulosta. Niiden käyttöaika vaihtelee purentavirheen mukaan; usein niitä käytetään pidempään kuin aktiivisia kojeita.

Kun oikomiskojeet on kiinnitetty hampaisiin, vastaanotolla käydään 1-2 kuukauden välein, jolloin kojeita säädetään. Lievä arkuus hampaissa kuuluu hoidon alkuvaiheeseen.

Oikomishoidon aikana hampaisiin kiinnitetyt kojeet hankaloittavat hampaiden puhdistamista. Siksi hoidon aikana on kiinnitettävä erityistä huomiota hammasystävälliseen ruokavalioon ja oikeisiin puhdistusmenetelmiin. Fluorin ja ksylitolin sopiva käyttö suojaa ja vahvistaa hampaita.

Takaisin

Ajanvaraus

Puh. 02 733 2211

PlusTerveys-HymyDent
Turuntie 1, 3 kerros
24100 SALO

www.hymydent.fi