Lomalla otamme rennosti ja syömme, mitä ja milloin haluamme. Tämä näkyy vyötäröllä, mutta näkyykö se myös seuraavalla hammaslääkärikäynnillä? Näin voi hyvinkin olla. Kliiniseen hammashoitoon erikoistuva PlusTerveyden hammaslääkäri Aleksi Kurth sanoo, että suun ja hampaiden terveydessä oikotietä onneen ei ole olemassa.
Rutiini on kaikki kaikessa – lomallakin.
”Reseptinä on säännöllinen syöminen, hampaiden harjaus ja riittävä määrä ksylitolia ja fluoria”, Aleksi korostaa.
Napostelu pannaan
Hammaslääkärin näkökulmasta epäsäännöllinen syöminen lomalla ei ole ongelma, kunhan syöntikertoja on vain 5–6 kertaa per päivä. Näin pidetään hampaita reikiinnyttävien happohyökkäysten määrä kurissa. Juuri happohyökkäysten takia jatkuvaa napostelua pitäisi välttää. ”Karkkia ei pidä syödä vähän kerrallaan monena päivänä, vaan karkkipäivänä pussillinen kannattaa imaista puolessa tunnissa!” Happohyökkäysten torjumisessa ksylitoli on hyvä apu. Heti syömisen jälkeen otettu ksylitolipurkka tai -pastilli taltuttaa hyökkäyksen viidessä minuutissa.
Hampaat pitää pestä kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla, ja lisäksi puhdistaa hampaanvälit langalla, silikonitikulla tai hammasväliharjalla. ”Hammasharjoja voi vaikka varata autoon ja pestä hampaat tien varressa taukopaikalla, jos aikataulu sitä vaatii.”
Herkkuja juhlissa
Myös ruokavalioon voi kiinnittää huomiota. Kaikki sokeria sisältävä on hampaille pahempaa kuin sokeriton. Sokeri ei kuitenkaan sinänsä ole paha, mutta sitä ei saa syödä liikaa.
”Kannattaa muistaa, että herkut ovat herkkuja – niillä ei pidä kyllästää arkielämää. Niistä voi nauttia, jos muut elämäntavat tukevat terveyttä. Muutenhan elämästä menisi maku!”
Vanha totuus pitää paikkansa: tärkeintä ei ole se, mitä syödään joulun ja uudenvuoden välissä vaan mitä syödään uudenvuoden ja joulun välissä. ”Jos arjen rutiinit ovat kunnossa, juhlaruoka ei aiheuta haittaa suulle.”
Hampaiden hoidon avaimet - kesälläkin
- Älä napostele – syö tai juo muuta kuin vettä vain 5–6 kertaa päivässä
- Harjaa hampaat 2 kertaa päivässä
- Käytä fluoria ja ksylitolia